Cukei Tok Sri Jagong

Kecoh Sarawak angkara pelaksanaan cukei Pelancongan. Komen Datuk Sri Nazri Aziz, Menteri Pelancongan dgn Datuk Karim Hamzah, menteri pelancongan sarawak yg nyata mengangkat jabar urg Sarawak secara keseluruhan. Datuk Sri Nazri kinek tok dah dilabel urg sebagai ‘jagong’ angkara statement nya empun. Tindakan kurang cermat Nazri nyata menyentuh rasa ‘samadirik’ urg Sarawak. Mun nya kelakar

Sapa Sangka, Toklah Football kita…

Aku maseh ambak ati sebenarnya. Waima Sik menang, lawan selangor malam tadik. bukanlah sesuatu yang menghampakan. Selepas tamat perlawanan, aku sik menjangkakan terungkap jawapan kepada satu persoalan besar: Kenak Sarawak sik angkat2 lepas tukar coach, lepas tukar management bah kan FAS ya pun dah dirombak maseh juak sama. Corot, Onchet dan Apong jak jawap nya.

Ada juak yg kita sik tauk…

Kesempatan se-group dengan sidak majlis Senator Malaysia ke Bangunan DUN 3minggu lepas banyak merik impact dgn aku sebagai urang Sarawak. Hakikat sebenarnya, BANYAK kita sik tauk tentang asal usul negeri kita pun. Jangan nk cakap lawa lah mun kita bisin2 madah kita fight for Sarawak lah, apalah sedangkan kita sendirik sik kenal Sarawak ya pun.

“Denan” dalam Kenangan…

Secara jujurnya, bukanlah kenal gilak atau “upclose & personal” dengan Almarhum. tapi dari kecik, memang dah selalu dengar nama “Adenan Satem” dalam berita news ka, majlis perasmian ka, majlis pengilan ka. Sememang nya, apa yg kita tauk tentang nya kinek tok, yalah nya dari dolok. suka berjenaka. dalam ucapan nya, nang selalu terselit cerita-cerita jenaka

ziarah ke Tanah Haram…

Syukur Alhamdulillah, diberik kesempatan oleh Allah untuk sampe ke kota Makkah dan Madinah. walaupun bukan utk ngerja Haji, dapat ngerja umrah pun dah cukup. Bercampur-campur jak perasaan. ada rasa sedih, ada rasa gembira, nervous, takut… sebab bukan sebarang tempat yang nak dipergi ya. pertama Makkah tok letakkan nya kaabah, kiblat kita. nak nanggar depan mata…

El Capo: antara penonton dan tengah padang

2016 genap 5tahun gb13 wujud hasil air tangan sekelompok kecil penyokong Sarawak yg asalnya nk ngumpul sapa2 yg minat nanggar ball utk duduk sama and molah movement mcm style penyokong jepon ka eropah ka indonesia kah yg ada molah chant, main drum, molah choreo pergerakkan yg sama pakey support team kesayangn dak nya. Asalnya, ada

Memory Card…

Dari pertama kali di introduce, memori kad dah pun mengkagumkan dunia. Besar kotak matcis dpt simpan macam2. Zaman mensia penggunaan nya terhad utk permainan game ajak. Tp selepas ya nya jadi meluas, makin kecik saiz nya tapi  makin  besar kapasitinya. Bukanlah aku nk kelakar hal sejarah memori kad, tp sbnarnya nak merelatekan kehidupan tok dengan

Rezeki dan Amanah

Yalah kita tok, banyak nikmat diberik Tuhan dengan kita- sama ada kita sedar atau sik sedar sebenarnya. sihat tubuh badan, rezeki, nikmat keluarga, harta benda, macam-macam lah. semua ya bukanlah jadi keberatan bg Allah s.w.t utk merik dengan kita. kita taat ka, sik taat ka, diberik juaknya sekda pilih kasih. tinggal cara kita jak nak