ada apa dengan masalah?

sekda manusia hidup dalam dunia tok tanpa masalah. semua ada masalah. dan setiap masalah mestilah ada solution @ penyelesaian nya. Hakikatnya, dunia tok bukanlah tempat kita untuk goyang kaki. mun nak bersenang-senang sekda masalah, sewenangnya kita koreksi dirik kita pun kerana Dunia tempat kita hidup tok sememangnya penuh masalah. Penyelesaian kepada permasalahan sebenarnya adalah mudah.

Tahfiz Terbakar, Rahsia Terbongkar

Bila dikenang, jaik ati dengar berita kebakaran rumah tahfiz di Keramat baru-baru tok. 23 nyawa terkorban. 7 suspek ditahan. Awal2 tok madah berpunca dari selak-menyelak antara miak tahfiz dgn cdak 7 tok. Berebut padang futsal dengar nya. Dah di test air kemeh, 6 dari 7 positif under influence. Bila di soal siasat, sidak ngakuk memang

Rasa best molah kes di internet? Baca lokkk…

Mungkin dalam kotak fikiran kitak urg, sebenarnya “hebat” molah penipuan online ataupun encuri henpon urang, molah komen pelik2 lam internet, etc… pendek kata molah kes la di internet. Bagi sesetengah, memang berpendapat susah untuk di kesan, sebab internet ya dunia ‘maya’, sekda sempadan, dan sapa-sapa jak boleh jadi. ada jak alasan nya untuk menafikan setiap

demi masa.

ada sebuah surah dalam al-qur’an. ayat makkiyah (diturunkan di Makkah) yang hanya ada tiga ayat. surah tok adalah surah terpendek dalam qur’an. surah al-asr. dalam tafsirnya, firman Allah: Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Demi masa (1) Sesungguhnya manusia (berada) dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling

“Mulia gilak ka miak Ultras ya?”

Sememangnya sik lah miak ya mulia. Namun, ada jurang besar antara ultras dgn orang dudok nanggar ball dalam stadium. Football dalam Malaysia tok dah lamak dolok lagik. jaoh lebih dolok dari Malaysia merdeka. Permainan yang diembak masok definitely dari penjajah kerana permainan tok amat terkenal di Eropah dolok-dolok lagik. Atas padang ya 22 pemain, tp

Cukei Tok Sri Jagong

Kecoh Sarawak angkara pelaksanaan cukei Pelancongan. Komen Datuk Sri Nazri Aziz, Menteri Pelancongan dgn Datuk Karim Hamzah, menteri pelancongan sarawak yg nyata mengangkat jabar urg Sarawak secara keseluruhan. Datuk Sri Nazri kinek tok dah dilabel urg sebagai ‘jagong’ angkara statement nya empun. Tindakan kurang cermat Nazri nyata menyentuh rasa ‘samadirik’ urg Sarawak. Mun nya kelakar

Sapa Sangka, Toklah Football kita…

Aku maseh ambak ati sebenarnya. Waima Sik menang, lawan selangor malam tadik. bukanlah sesuatu yang menghampakan. Selepas tamat perlawanan, aku sik menjangkakan terungkap jawapan kepada satu persoalan besar: Kenak Sarawak sik angkat2 lepas tukar coach, lepas tukar management bah kan FAS ya pun dah dirombak maseh juak sama. Corot, Onchet dan Apong jak jawap nya.

Ada juak yg kita sik tauk…

Kesempatan se-group dengan sidak majlis Senator Malaysia ke Bangunan DUN 3minggu lepas banyak merik impact dgn aku sebagai urang Sarawak. Hakikat sebenarnya, BANYAK kita sik tauk tentang asal usul negeri kita pun. Jangan nk cakap lawa lah mun kita bisin2 madah kita fight for Sarawak lah, apalah sedangkan kita sendirik sik kenal Sarawak ya pun.

“Denan” dalam Kenangan…

Secara jujurnya, bukanlah kenal gilak atau “upclose & personal” dengan Almarhum. tapi dari kecik, memang dah selalu dengar nama “Adenan Satem” dalam berita news ka, majlis perasmian ka, majlis pengilan ka. Sememang nya, apa yg kita tauk tentang nya kinek tok, yalah nya dari dolok. suka berjenaka. dalam ucapan nya, nang selalu terselit cerita-cerita jenaka