Lebih Setahun sik aktif

Dah dekat nak setahun lebih dah sekda entry. bukan sekda idea, tapi dah terlampau malas nak menulis, bercerita, walaupun ada HP ditangan. mungkin dah menjadi lumrah manusia kali. pada masa yang sama, aku ada juak benda-benda lain yang nak dipolah. boleh dikatakan rasa macam dah ‘kurang minat’ untuk mengomentar panjang-panjang masalah zaman sekarang. kerana dah

Drama Malaysia Baru

Berlalu PRU14, BN ditulak mantak² oleh dak Malaya. Kedak ya juak di Sabah dan sebahagian lagik di Sarawak. Kemunculan Pakatan Harapan ditanggar mbak sinar baru politik Malaysia. Tapi bg aku, ia lebih kepada ‘correction’ yg coba dipolah oleh Tun Mahathir lepas 15 tahun nya melepaskan jawatan Perdana Menteri. 1998, Tun muang urg paling kanan nya-

Loyar Muka Pintu

Demam pilihan raya sememangnya dah terasa. tambahan lagik udah pun siap hari pencalonan untuk PRU14. ternyata banyak tempat ada pertandingan, sama ada satu lawan satu, tiga penjuru, empat penjuru, dan berpenjuru-penjuru jak urg nak bertanding. 13 kali dah Malaysia mengundi, dan kelak akan berlangsung pemilihan yang ke-14 untuk memilih pemimpin yang bakal menerajui Malaysia untuk

Kamek muslim, kitak?

Lekak peristiwa 9-11, masyarakat Islam sik pernah rasa tenteram. Byk urg yg ngait islam dgn keganasan. Bukan setakat ya, byk juak cemuhan2 burok dilemparkan ke atas org islam. Sebelum2 tok di negeri kita sik lah ada kita dengar urg berdengki dengan islam tok tapi disebabkan ada nya media social, byk komen2, posting2 yg menggambarkan ada

Cerita Tepi Padang.

Posting ini tok bukan lah sesuatu yang kontroversial. Biasa ajak. Sekadar berkongsi cerita dan pengalaman tentang bolasepak Sarawak yang tengah hangat memperkatakan isu match fixing yang dah meledakkan ‘spark’ kemarahan banyak pihak terhadap pengurusan bolasepak Sarawak. Sebelum 2009, FAS sebenarnya telah terkubor. Sik payah kata apalah, dah dipadah muflis kerana bebanan hutang sana-sini pakey support

ada apa dengan masalah?

sekda manusia hidup dalam dunia tok tanpa masalah. semua ada masalah. dan setiap masalah mestilah ada solution @ penyelesaian nya. Hakikatnya, dunia tok bukanlah tempat kita untuk goyang kaki. mun nak bersenang-senang sekda masalah, sewenangnya kita koreksi dirik kita pun kerana Dunia tempat kita hidup tok sememangnya penuh masalah. Penyelesaian kepada permasalahan sebenarnya adalah mudah.

Tahfiz Terbakar, Rahsia Terbongkar

Bila dikenang, jaik ati dengar berita kebakaran rumah tahfiz di Keramat baru-baru tok. 23 nyawa terkorban. 7 suspek ditahan. Awal2 tok madah berpunca dari selak-menyelak antara miak tahfiz dgn cdak 7 tok. Berebut padang futsal dengar nya. Dah di test air kemeh, 6 dari 7 positif under influence. Bila di soal siasat, sidak ngakuk memang

Rasa best molah kes di internet? Baca lokkk…

Mungkin dalam kotak fikiran kitak urg, sebenarnya “hebat” molah penipuan online ataupun encuri henpon urang, molah komen pelik2 lam internet, etc… pendek kata molah kes la di internet. Bagi sesetengah, memang berpendapat susah untuk di kesan, sebab internet ya dunia ‘maya’, sekda sempadan, dan sapa-sapa jak boleh jadi. ada jak alasan nya untuk menafikan setiap

demi masa.

ada sebuah surah dalam al-qur’an. ayat makkiyah (diturunkan di Makkah) yang hanya ada tiga ayat. surah tok adalah surah terpendek dalam qur’an. surah al-asr. dalam tafsirnya, firman Allah: Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang Demi masa (1) Sesungguhnya manusia (berada) dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling

“Mulia gilak ka miak Ultras ya?”

Sememangnya sik lah miak ya mulia. Namun, ada jurang besar antara ultras dgn orang dudok nanggar ball dalam stadium. Football dalam Malaysia tok dah lamak dolok lagik. jaoh lebih dolok dari Malaysia merdeka. Permainan yang diembak masok definitely dari penjajah kerana permainan tok amat terkenal di Eropah dolok-dolok lagik. Atas padang ya 22 pemain, tp