Kita vs Covid.

mula-mula Covid-19 vs China, lepas ya Covid-19 vs dunia,sambung gik Covid-19 vs Ekonomi, lekak ya Covid-19 vs Psikologi,lanjutnya lagik Covid-19 vs iman, ditambah lagik Covid-19 vs Sabarā€¦. Sigek2 Allah uji. Rami yg dah tumpas bila part masok part mental. Teringat tazkirah di masjid baru-baru tok. Hal Namrud, yg ngakuk diriknya tuhan kerana hidup terlalu lamak

P-K-P Bersiri…

Since March 2020, Malaysia masih meletakkan status negara secara negara yg menutup sempadan nya dari dimasuki warga asing utk tujuan perlancongan dan sebagainya. Tok bertujuan mengekang dan memutuskan rantaian virus covid-19 yang maseh menular ketika tok. Sik terkecuali Sarawak, yang turut mengenakan PKP yang diselia dan diuruskan oleh sidak Sarawak Disaster Management Committee yang lebih

For another better days…

Sik sentiasa hari cerah you… Ada juak waktu nya mendung, buak ari, berangin, ujan panas. Sentiasa nya macam ya. Jangan salah faham. Mulanya, aku kickstart dengan branding baru. Kurang lebih setaun juak lah. Then, aku start utk merasa “feel” barang ya xda dengan aku. I was thinking utk to go beyond Sarawak pun virtual border

Covid-19: Serba Salah

Kita jadi serba salah sik tauk macam ne. Malaysia telah menguatkuasa MCO start 18 Mac dolok pake membendung covid. Lepas hampir 2 bulan, kinek tok nya disambung lagik sampe 9Jun, makey CMCO atau pergerakkan bersyarat. Urusan dan perniagaan boleh berjalan mcm sblm tok tapi diberik SOP pakey elak penularan. Masyarakat secara umum masih belum faham.

Baazar Atas Talian?

Agak merisaukan juaklah sebenarnya, dalam kita nak nyambut Ramadhan dan Syawal tok sik dpt nak bersenang lenang berbeli barang macam biasa. Kemungkinan besar PKP atau sewaktu dengan nya akan terus dipolah bagi nyekat penyebaran wabak Covid19 yang dijangka maseh waktu ya. Dari keputusan ya, ada yang dah nanggar potensi untuk makey “Online” untuk molah business

Apa nak jadi lepas tok?

Masuk hari ke-14 dah controlled movement order dari kerajaan. Sudah semestinya bermacam-macam dah perkara bermain dalam pemikiran kita. Bumi kita semakin “healing” katanya kerana dah kurang pencemaran. Apa yang pasti ada 14-hari lagik totalnya 28 hari tempoh had pergerakkan tok. Tapi ada umat manusia masih bertarung mencarik jawapan dalam kehidupan. bahkan ada yg tgh bertarung

Dari “Kedong” jadi “Untong”

Duak-tiga tahun tok, kita terlihat ada sigek fenomena baru muncul ia itu mintak service dari apps online mcm sidak grab, uber, dsb nya. kemunculan service tok telah merik peluang kepada pemilik kenderaaan untuk molah income dari kereta yang ada rah tangan sidak. Objektif utama kebiasaan sistem macam tok adalah “Problem solving” tapi segi impact ekonomi

Rucei dah rasa…

agak lamak juak dah sik menulis diruangan tok. lamak tok aktif gilak di media social, lagik pun rasa macam semua dah dikongsi di sia. macam-macam rasa waktu tok. takut, binggung, sedih, susah, terkurung. lepas seminggu dah Movement Control Order keluar angkara CoronaVirus di Malaysia. Dengan cara kawalan 14-hari tok jak dpt dipakey nyekat virus tok

Lebih Setahun sik aktif

Dah dekat nak setahun lebih dah sekda entry. bukan sekda idea, tapi dah terlampau malas nak menulis, bercerita, walaupun ada HP ditangan. mungkin dah menjadi lumrah manusia kali. pada masa yang sama, aku ada juak benda-benda lain yang nak dipolah. boleh dikatakan rasa macam dah ‘kurang minat’ untuk mengomentar panjang-panjang masalah zaman sekarang. kerana dah

Drama Malaysia Baru

Berlalu PRU14, BN ditulak mantakĀ² oleh dak Malaya. Kedak ya juak di Sabah dan sebahagian lagik di Sarawak. Kemunculan Pakatan Harapan ditanggar mbak sinar baru politik Malaysia. Tapi bg aku, ia lebih kepada ‘correction’ yg coba dipolah oleh Tun Mahathir lepas 15 tahun nya melepaskan jawatan Perdana Menteri. 1998, Tun muang urg paling kanan nya-