Dalam bulan posa dan juak baru² tok, aku adalah ngepost rah facebook aku bbrp screenshot happenings lah di Kuching tok.

Hal jammed, hal rumah terbengkalai, hal ball, hal nok biasa² ngerepak.. terkilan… advise…

Banyak yg respond negatif dgn posting aku. ada yg di share sampe beratus share, comment and like pun beratus.

tapi nang benar juak. nang urg kita tok suka itok benda negatif especially berjemaah ngentam urg yg daknya x suka.

Dalam cerita tok aku lah.

beberapa kali ku molah. post bagus², benda lurus, ada urg nanggar tp baca x baca, respond sik respond.

Sekali post nok ada unsur2 nganok urg, kelakar nyakit ati daknya.. habis berjemaah nya ngamok. Berjawab besar panjang. jadi controversi arum bulak nya.

Ada sampe madah encarik cheap populariti, kaki jilat lah, apa lah… tapi bagi aku ya biasalah bila urg ‘baca tajuk’ and sik ambik ilmu dari kelakar kita.

Bukan jak ku madah aku betol, tp sblm menulis apa² perlu kita tauk isik dgn context yg hendak disampe.

Dari sudut mmg nampak negatif tp bila benda ya terjadi haa.. baruk pande ada rasa “eh benar juak padah nya owh…”

BAHAYA mun nak kelakar benda sensasi mun kau sik prepare. Jangan main cakap ajak. kadang² urg kelakar ‘lain dari lain’ memang ada sudut pandangan lain.

Pada masa yg sama kita pun pande nangkap apa dikelakar urg yang lain dari lain ya.

kadang² daknya pun ada message nk disampe nya. kadang² daknya ekot urang ajak. kadang² nang sekda faedah langsung di kelaiee.

Sebab yalah end up jadi post dah share, last2 delete kerana takut kenak entam. sbb nya berdiri sekda point. lepas mulut ajak kelakar.

perhatikan betol². jgn judge urg dgn apa nya kelakar. tanggar dolok.

”owhh nye tok…” bukan sbrg urg tok… owh.. nya tok nang gila juak… dah ya baruk kita share kah, komen kah.. ya pun mun patut.

tok juak dikelakar aku sampe mendapat komen negatif warganet Kuching especially sidak pembeli rumah… hehe

nak madah aku tok ‘otai’ gilak bab mcm tok sik juak lah tp kira dah lamak juak lah main iRC, forum, blogging dgn friendster, fb apa semua tok.. pendek kata nok dlm benda tok semua boleh pecayak tapi jangan sampe emosi.

Sebab penyampaian dlm media sosial tok emotionless tp wordplay dari penulis ya menggambarkan kecaman, kesedihan, guro dsb nya.

ada pun gia, penerimaan urg tok pun kadang² berbeza. jadi yg tukang tulis ya pun jgn mudah nk ngerebat. berani kau keluar, berani juak kau bertahan.

Apa yg pasti dunia maya tok mmg penoh dgn intepretasi, expressi & kontroversi.

kinek tok, elemen² tok dipakey kbykkan social.media famous kinek tok. bait pakey ngangkat nama, ngangkat brand mahupun mengkayakan dirik pun.

general

Leave a comment

Your email address will not be published.