Mula malas juak nk berbunyi tp bila kacoh2 urg bisin2 hal ball Sarawak tergerak juak ati utk berkongsi pendapat.

Ball Sarawak tengah uzur. Uzur mungkin disebabkan “lost of interest” key persons dalam scene football Sarawak. Bait penyokong, pemain, mahupun management.

Uzur kali tok terok dari sebelum2 tok bila jelas bila down pande berjangkit dgn players Sarawak pun. Sepatutnya mental players ya perlu dijaga jgn sampe demotivated utk hilang appetite utk menang dalam setiap game.

Sedihnya, silap langkah Sarawak boleh dikatakan bermula since 2015 lagik bila sebelum tamat season lagik udah ngumum datuk rajagopal sbg coach Sarawak yg baru sdangkan Sarawak waktu ya dalam persediaan ke piala malaysia 2016. 

Bermula season, aturan rajagopal memang nampak kacak. Jelas perubahan dari sessi latihan, disiplin dgn main kacak tp gagal molah kemenangan. Semua atoran serba salah. Sampe fans yg mula excited akhirnya give up juak oleh planning rajagopal.

Tomahan terus dilemparkan kepada persatuan akhirnya FASterpaksa ambik effort utk rajagopal bersetuju utk menyerahkan tugasan jurulatih sarawak kepada next penjawat yg dah difikir terbaik oleh FAS.

Waktu ya team dah down sebenarnya. Penyokong apatah lagik. Sarawak dimalukan oleh JDT sampe 5 goal. Lom pernah Sarawak main seterok ya sblm tok. 

Kenak dan mcm ne boleh aku madah down dan membandingkan semua ya? Sebab bukan sekali duak ke stadium utk nanggar ball since 2009. Rata2 tiap match ada di stadium dan rasa jiwa tok dengan team Sarawak terasa amat dekat lah gilak. Dpt dirasa dan didiat tekanan atas pemain Sarawak waktu tok.

Approach “invisible hand” yg membantu FAS yg sblm tok berjaya ngangkat team dah berjaya tp bila sik diimprovise betol2 akhirnya makan team dirik pun.

Sarawak FMG ditubuhkan oleh pihak yg berkenaan utk menyelamatkan FAS yg dah pun mati waktu ya tegal utang.

Setelah Sarawak nait, FAS direvive balit yg dirasa menyebabkan pisang berbuah dua kali. Kondem balit Sarawak.

Bukanlah disebabkan penyelewengan kah apa. Tp ketirisan. Kerana konsep mensia istilah Sukarela dlm handle team Sarawak. Difahamkan dari info, FAS hanya ada tiga pekerja tetap sedangkan FAS sepatutnya menjaga development football Sarawak keseluruhan nya.

Di sia kita dah dpt diat logik ka sik logik dgn 3 pekerja tetap utk ngurus dgn players nya, coachnya, development nya.sidak tok dibantu oleh sukarelawan yg menawarkan khidmat bakti atas passion utk Sarawak kata cdaknya. Tp dilihat rata2 sidak sekda effect pun mun Sarawak menang ataupun kalah. Sama ya jk raminya kecuali payment lekat baruk ada bisin. Jadi passion or payment? Tepok dada tanyaklah selera.

Sarawak sekda set of professionals yg menjaga team ya. Sekda marketing manager, sekda nutritionist, sekda fitness trainner, semuanya diselenggara secara sukarela. Apa beza sukarela dgn dibayar gaji? Of course commitment. Sialah dpt molah team kita kuat dan tersusun.

Kesilapan pengurusan FAS nanggar management football team mcm one-off team juak nyuruhnya. Tiap2 taun, Sarawak mesti ilang key player kerana biasanya ada better offer dari luar.

Mun nk disama dgn managing team liga kecik dgn liga super ne lah sama. Pertama duit, keduak professionalisme, ketiga business. 

Mun team mala bertukar players mcm ne nak kuat? Dah ada team kuat, di ator lagik. Last2 telungkup juak ke debah.

mun kita sik dpt molah mcm ya, sampe bila2 football kita mcm taik. 

Ditepi padang, penyokong adalah contributor terbesar kantong team asal daknya maok turun stadium.

Tapi persatuan perlu handle attitude dan mentaliti supporters yg mcm2. Ada yg bijak, ada yg lembap dan ada waktunya yg gila pun tauk nyokong Sarawak. Jgn dipandang ringan brg tok.

Harus dijaga sidak tok. Walaupun ada yg sik suka penyokong dibiayai oleh team kerana takut termakan budi, tapi maok sik maok terpaksa juak ambik peduli.

Ada juak penyokong tok yg terlalu ambitious utk yalah take over management team. Sedangkan bila di sia, sama juak jln ceritanya. Sebab take over maok nama bukan nk kerja benar. Sidak tok pande diat jk dan kak komen burok2 kerja urg. Bila dah ngerja baruk nya tauk tinggi rendah langit ya.

Solution terbaik waktu tok adalah ngekot balit cara “invisible hand” ya. Entiti baru. Tp kali tok mun sekda pengalaman, kita adapt benar2 cara profesional lain dari europe ka, latin ka, jepon ka, ekot mcm JDT polah. Ada nafas baru football kita. Dah ada entiti tok kelak jgn FAS nk pande2 take over balit. Let em be… FAS ambik comission ajk. Baruk betol…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *