Masok bulan posa. setiap malam kita dipenuhi dengan amalan-amalan soleh. semayang jemaah, berdekah, tadarus alquran dan sik juak ketinggalan sidak yg mencarik rezeki malam-malam posa tok.

dalam bulan posa juak, kita dianjurkan untuk melaksanakan ibadah sembahyang sunat tarawih yg hanya diboleh dilakukan dalam bulan posa ajak. kepada yg sik tauk, sebab yalah malam-malam biasa sekda urg rami ke masjid. bila datang bulan posa, siangnya nahan makan minum, malam nya gik dipolah lagik solat tarawih.

tarawih ada banyak macam kaedahnya. boleh jemaah, boleh polah sorang, boleh polah lapan, boleh polah duakpuluh dan paling banyak dipolah adalah 36 rakaat

Nabi saw bersabda:

((إِنَّهُ مَنْ قَامَ مَعَ الإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ، كُتِبَ لَهُ قِيَامُ لَيْلَةٍ)) [الترمذي، صحيح]

Maksudnya: “Sesiapa yang berdiri (bersolat terawih) bersama imam sehingga dia (imam) beredar (selesai), dituliskan baginya ganjaran orang yang Qiyam semalaman (seumpama bersolat sepanjang malam).” [HR At-Tirmizi, sahih].

Dari hadith tok, Rasulullah sik menyatakan limit berapa kita nak molah tarawih. Yang sik berapa ngam nya, sik molah langsung yg sbnarnya sik best.
Berapa2 jk polah jk. Byk polah kita, byk oleh kita. Apa tah agik mun kenak lailatulqadar. Kalikan amalan yg dipolah hari2 utk 83 tahun.

Dari isteri nabi, Saidatina Aishah r.a, kira2 berbunyi:

hadis daripada Aisyah yang berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah mendirikan solat malam melebihi 11 rakaat, baik pada Ramadhan mahupun bulan lainnya, beliau mendirikan empat rakaat yang sangat panjang, kemudian empat rakaat lagi yang panjang, selepas itu solat tiga rakaat.” (Riwayat Bukhari).

Jadi, dptlah kita simpulkan nabi molah 11 rakaat jk. Besar manfaat mun molah 8 rakaat +3 rakaat witir ya. 

Tapi, mun diamati hadith pertama tek sik ada juak salahnya molah 20 rakaat. Pensyariatan 20 rakaat dipolah zaman pemerintahan khalifah Umar alKhattab atas dasarnya nanggar mampu umat Islam utk molah tarawih byknya secara jemaah.

Wallahwa’lamlissawab…

Leave a comment

Your email address will not be published.