Bila sebut hal poser mesti rami yg sensitip. Soalan pertama yg akan keluar dari mulut dak ya “kau sapa nk madah aku poser?”

Istilah poser tok famous dikalangan miak kuching waktu sekitar hujung 90an masok ke millenium baru. 

Poser tok kita ambik mudahlah ngekot mantak2 apa polah urg tapi sik tauk apa intinya.

Dolok aku pun mcm ya juak. Tp rajin2lah belajar dan tetap pendirian dgn apa yg kita polah and jgn sekali main enchang mantak2.

Waktu kecik diam di jln satok ne da sempat nk bergaul ngan urg. Tinggal ugak2 jk rmh kmk org. Lepas pindah ke area pj tok baruklah ada peluang kenal2 ngan urg.

Dari sialah byk belajar. Especially bab muzik independent dgn subculture debah2 nya. Rami juak otai2 indie dtg dari kejiranan kmk org. Especially band yg ngembak aliran british pop, ada yg sampe dikenal seluruh malaysia, di sarawak tok ajak and dlm geng2 sama dirikpun ajak pun ada juak.

Music indie tok sbnarnya lebih kpd  genre muzik yg “ada punca” utk muncul. Berbeza dgn commercial music, indie lebih kepada luahan rasa dari terlalu memikir dpt jual kah sik. Lagu dan lirik polah dirik lebih kepada personal satisfaction kata urg putih.

Kinek tok pun dah byk berubah. Kurang faham ku apa pemikiran nemiak kinek tok. Follow fashion ka, music ka, facebook ka, apa ka.. Semuanya bercampur. Kinek tok xda gik urg tauk poser ka sik poser. Kinek tok urg dah klakar hipster. Bukan follower hipies or hip-hop, tp lagak mcm kaya.

Pendek cerita, jangan molah brg tanpa ilmu. Hehe. Ya jak.. 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *