Syukur, berkat kesabaran, doa yg berpanjangan, Alhamdulillah apa yg kita hajati, mun rezeki kita, memang tuhan akan datangkan kepada kita. Mun sik dapat pun jangan juak kita terlalu sedih, Alhamdulillah juak. Ya pun satu anugerah dari Allah untuk kita. kenak nya? sebab Allah pasti akan gantikan sesuatu yg lebih baik atau sesuai dengan kita.

Pembukak cerita ku kali tok. sebenarnya, Syukur kerana Allah telah memakbulkan impian aku selamak tok. Agak lamak juak aku bercarik, agak lamak juaklah aku mimpi. Rezeki aku, akhirnya dapat juak aku berisik sebuah, sebuah gik. hehe

Mungkin tok minat sorang2, memang sik dapat dinafikan. aku boleh kira “diehard fan” juaklah dengan barang tok. Banyak research yang ku polah, hal body nya, modification nya, engine nya, version nya, arumbulak selagik ada info yg aku maok tauk aku akan carik.

Tercetus benar2 nak berisik kereta buruk2 tok tegal rancangan MTV “Pimp My Ride” bila nanggar daknya dpt modified kereta buruk jadi kereta bagus dgn interior yg kacak, soundsystem, suspension & RIM yg rugged.

Jadi bila keluar rancangan tok, minat nk me-modified moto bertambah, bait kereta mahupun motosikal. tapi banyaknya ke kereta lah. start dari ya aku mula masang angan2 untuk encarik kereta buruk dan dijadikan kereta projek. tambah gik diracun oleh sebuah Kommuniti internet Sarawak time ya yg menghighlightkan scene autoshow kuching & Sarawak.

wpid-daihatsu-charade-cx-01.jpg

Mula survey, tp yalah gik student, ne lah mampu nk meli mahal2. jujuh jak rasa airliur nanggar urg makey proposed kereta mcm2 last2 adalah rezeki ngambik Honda Prelude, tp bukan kereta yg diminat. di gohead ajak, berjalan nang berjalan, tp semua rasa sik cun. semua rasa sik kenak. last2 terjual juak kereta ya walaupun dah makey rim besar, sound system kacak, rim besar.

kacak ne sekali pun mun hati sik kesia, sik juak. Tinggal kereta ya, masih juak aku ngintey Daihatsu Charade juak. mun ada keluarga yg makey kereta ya ditanyak berminat jual ka sik, sampe tahap ya sekali. termasuk pernah aku ninggal note atas kereta urg makey charade, in case nya minat nak jual. hehe.

Besar impian ku nk berisik sebuah.

lain gik cerita deal sik jadi, ada yg menjual tp dah ditanyak dah dibeli urg. jadi kawan loyar ajak urg jual ya. lepas ya ada juak diat kereta, bila diat kereta out, mahal gilak sik padan dengan harga.

raya 2010, lam mudah.my ada sorg tok jual dgn harga yg berpatutan juak. Cun ngan budget. Alu turun ku berdeal dgn urg ya, nya pun mcm cepat2 jak nak jual kereta ya. Aku tek dgn rasa tanpa was2 accept deal ya. apa tek mbak rasa fedup carik2 sik dpt.

Mula lam palak ok, beli, ator, polah mcm “Pimp My Ride”. sekali setahun2 barang sik jalan. sempat2 overhaul ajak kereta ya. lepas overhaul, piston berbunyi. nak carik ganti duak tiga, nak ganti engine sekalikah, sekadar ganti piston ajak. lepas ya merepuk mcm ya jak. apa tek, keluarga kenak hal kematian. sik dpt nak teruskan barang ya. last2 kereta tok merepuk terbiar buruk mcm ya jak. wasted juak lah. nk kata sesal sik juak, tp dah minat nak kata apa.

Akhirnya, 2015. sik disangka2. sik la dirancang bena2 juak. tercetus ilham encarik lam mudah.my gik. cun nemu sebuah. tengah masok bengkel convert dari 1.0 ke 1.3 engine k3-ve. kira dah setuju berdeal dengan urg ya sampe jadi, tp datang offer lain nun dari central region Sarawak. nasib ada adik di sinun boleh tolong test drive.

image

Alu jadi. Banyak juak cabaran nya nak berisik nya. Ada waktu rasa out juak, tp Alhamdulillah rezeki. Dapat juak. Sik gine2 juak kata urg. Rasa syukur ya besar gilak. Sik sangka2 bah. mun dak, memang dah ingat angan-angan angin ajak. tp yalah dah rezeki. Apa2 pun, nang best rasa dapat apa yg kita idamkan selamak2 tok. Tambah gik barang yg benar2 kita maok. ne ndak ambak ati… hehe… ok cukup. dah jadi karangan sekolah dah tok. panjang sekali jak… hehe… ambak ati youuu… 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *