Baru2 tok k’jaan umum kenaikan harga minyak. Semua minyak nait rm0.20 kerana pengurangan subsidi. Utk tujuan apa pemotongan nya siklah ditauk.antara alasan nya kerajaab dpt menjimatkan berbillion ringgit dgn pengurangan rm0.20 ya.

Ada yg madah subsidi ya sik adil.sbb urg yg sik layak atau mampu pun dpt subsidi minyak ya.

Jadi waktu tok bukan masalah kerajaan kah apa kah harga minyak nait. Kita mesti positif nanggar benda tok dan ambik lah langkah terbaik utk mengatasi nya.

Minyak di malaysia tok ada duak jenis arumbulaknya tek, Minyak biasa dan premium. Ada juak mentafsir minyak kita kpd subsidi dan bukan subsidi.

Kita sbg pengguna boleh sbnarnya nentu harga minyak. Bila permintaan rendah, sekda demand mestilah harga minyak ya akan turun, walaupun dipadah ekot pasaran dunia tp bila permintaan minyak kurang, maok sik maok daknya terpaksa consider.

Antara cara kita utk mengurangkan penggunaan minyak yg paling effectif, beralih mnggunakan kenderaan yg berenjin kecik spt motosikal dan kereta kompak.

Sjaik2 nya dpt jimat antara 70% ke 50% penggunaan kereta biasa. Boleh juak beraleh kepada kenderaan yg fuel efisye  seperti.kereta.hybrid tp kos nya agak.tinggi.lah.

Bg cdak yg dah sedia berisik.moto besar ya, kurang2kan lah berjalan moto ya. Cuba beralih kpd konsep car pool atau public transport.

Mcm kat kuching tok, public transport utama adalah bas. Gasak jakbas… mun dr area petrajaya ke area town baruk dlm rm1.50 berbanding makey moto dirik.pun jaik2 rm5 utk sekali trip.

Cuma masalahnya faktor lokasi, masa dan schedule bas ajaklah susah. Tp mun dah sarat gilak, moto juaklah jawapnya.

Toklah antara cara kitak utk ngurang pgunaan minyak. Tp sbnarnya cara tok agak merlu kos tp effectivelah utk jimat minyak. Walaupun kita makey ubatkah, regulatorkah nya hanya ngurang kurang dari 50% minyak and slowly nait balit bila kesan ubat or regular ya betkurangan.

Apa2 pun byk juak lah cara utk.kita berjimat. Sik apahal kata urg tua usey2 & mudahan juak pihak yg berkenaan dpt nulong rakyat mcm kita tok utk berdepan situasi sukar mcm tok…

image

Makan sambil2 carik ilham...

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *