Kinek tok mun nk masok jamban kenak disedia awal2 duit pecah kerana byk jamban dah jadi jamban berbayar.

Kebanyakkan pengusaha tandas tok ngecharge urg dlm rm 0.20 utk setiap entry. Ada juak yg charging rm0.30 pakey cdak yg berhajat utk mandik sekali di sia.

Yalah bila dipikir, bila dah berbayar dgn percuma mesti ada bezanya nak. Hakikatnya sik jauh bezanya.

Apapun bg aku, kita patut berterima kasih kepada pemilik bangunan yg menyediakan tandas awam secara percuma kepada pengunjung sbb rasanya toilet management tok memang makan belanja yg besar juaklah terutama sekali dlm menjaga kebersihan tandas ya pun.

image

Tandas yg bersih, kemeh pun nyaman

image

Almaklum ajaklah sik semua org tok pembersih. Ada yang half2 jak smangat kebersihannya, kemeh berak sik pande flush, lepas berak ditandah ajak sik.dibersih, buang puntung rokok.and sampah dlm.jamban.. semua ya boleh mencacatkan kebersihan tandas. Tambah2 agik.tandas awam.

image

Kadang2 kita sik dpt juak mempertikai, apa tok? Masok jamban kemeh sikit pun nok.charge juak…nok kdak tok lah jaik… nasib rm0.20 jak dimintaknya, mun ekot lebih dari ya. Apatah agik style masyarakat kita yg selalu menyalahguna kemudahan.

Salunya bila jamban berbayar tok adalah cleanernya yg menjaga jamban. Secara sik langsung duit entry ya pakey cdak juaklah.

Bila kelakar jamban berbayar tok sepatutnya jamban nya mestilah bersih dan tersusun. Apa yg x bestnya ada jamban yg berbayar tok kotornya melampau-lampau. Lebih dr jamban biasa. Terutama sekali jamban public area terbuka nang uguk2 jamban ajak.

Structure bangunan ya pun sik dipolah dgn betol, air bertakung, cleaner pun sumak ndak bekerja. Tapi ada juak.public toilet yg percuma sik terjaga. Flush rosak, singki pecah… asa cleaner tp cleaner sik.jaga terus kebersihan.

Walaupun ada jamban public yg bertaraf internasional, tp ada yg melupakan ciri2 islamic, mcm nyedia paip utk berbasuh. Toklah paling sik best. Rasanya pihak berwajib perlu juaklah take note benda tok. Mungkin pemilik ingin meminimumkan kotoran di tandas tp ya sik juak bagus sbb di negara kitA tok majoriti kita muslim jadi sik salah juak. Agikpun lebih bersih dicuci dgn air nak…

Ok cukuplah cerita jamban tok.kelak.kita cerita agik hal lain dilain kali….

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *