Mun ekot pemahaman warga2 pra-kemerdekaan Sarawak, tarikh 22 Julai dikatakan tarikh sbenar Kemerdekaan Sarawak. pada tarikh tok cdak Koloni British telah melepaskan pentakbiran negeri Sarawak kepada barisan Kabinet Sarawak nok kinek tok yg kita semua tauk sebagai Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak.

Berkongsi tarikh yg sama adalah tarikh YAB CM Sarawak, Pehin Sri Taib dilantik menjadi Kabinet dlm Federal & DUN negeri, pendek kata Pehin Sri Taib adalah antara ahli Kabinet paling seniorlah dalam Sarawak & Malaysia lah.

Tapi bagi menghormati Persekutuan yg dinamakan Malaysia, tarikh Kemerdekaan Sarawak telah ditetapkan pada 16hb September 1963 sbab makey tarikh penubuhan Malaysia (Malaya, Sabah, Sarawak & Singapura). tp Singapura telah keluar dari persekutuan Malaysia pada 1965 dan mentuk negara sendiri dgn nama yg sama.

Biar apa pun tarikhnya, biar apa pun usianya bukanlah satu masalah. yg penting rasa sayang kita dengan negeri kita pun ya penting. apa nk diberik kita dengan negeri kita penting… jadi masyarakat yg berguna. tunjok kan ngan urg yg kita tok maju, kita tok membangun.

apa apa pun, dari stadium ke jiwa, benda nya tetap sama. SARAWAK SELAMANYA!

Leave a comment

Your email address will not be published.