Aku miss match Sarawak Kedah. Kerana ada lawatan ke bandar pontianak di Kalimantan Barat. Pengalaman pertama ke mana2 negeri di Indonesia.

image

Ternyata perjalanan 8jam dari kuching ke pontianak mmg memualkan dgn jalan rusak, bengkok membengkong dan panas kuat boleh molah mikir duak kali utk ke sitok.

Apapun bila difikir sgala mual ya nang berbela juak apa bila dtg ke sitok untuk diat culture urg, sambil nginsaf dirik pun bertuahnya jadi anak Malaysia.

Boleh dikatakan lamak tok kita salu madah apa lah urg suka gilak nk jd PATI masok ke malaysia.. tok padu sebabnya.

Mun nk dicompare kehidupan urg di sitok dgn kita di sinun nang jauh bezanya. Lepas jak dari border Tebedu Entikong secara automatik kita terus dpt bezakan Malaysia kah Indonesia.

Budayanya, senibinanya jauh berbeza dari kita di Malaysia. Di kalimantan barat tok rakyatnya sik mewah sik da subsidi tp kepadatan penduduknya tinggi.

Kehidupan sidaknya ala qadar ajak asal cukup makan dan asal ada udah memadai untuk sidak. Di Sarawak hidup kita jauh lebih selesa dari sidak sitok. Sistem perparitan sitok kurang ok nyebabkan bandarnya kemaik dan usang. Air sik ilir, sik da urg nyapu jeraya tp ada urg jaga parking yg ngambil upah jd assistant masok parking ngan jaga motosikal nok diberik upah RP2000 dlm rm0.70.

image

Mun pakey cdak bersaiz besar, pontianak bukan tempatnya utk shopping lah. Mun nk carik telkong and tudung ok. Mun nk bercarik brg mcm tok boleh la ke pasar sudirman padah cdak sitok. Betol debah hotel kini tok.

Sebenarnya ke sitok bukan utk shopping tp utk dtg ke majlis kahwin anak kenalan keluarga bini ku. Yalah tek sementara nunggu hari perkahwinan ngan nunggu hari pulang jadi ngerayap lah sekejap di kota pontianak.

Majlis yg dihadiri aku tek belangsung di dlm kwsn universiti tanjung pura atau lebih dikenali sbg untan. Budaya perkahwinannya berbeza jauh juaklah dr cara kebiasaan di kuching. Majlisnya mula seawal 7.30pg hari ahad utk majlis akad. Resepsinya dipolah malam ya. Rasa best juak dpt pegi pengilan2 kdak tom. Exchange budaya bah.

image

Lepas majlis kahwin aku kira ada duak hari utk ronda2 di pontianak. Yalah tek sempat2 juak merasa makanan di sinun. Best juak lah ada kelainan sikit dimana mknan cdak xterlalu berminyak dan berlemak mcm kita disitok. Tp mostly berempah dan kering.

Palung best aku dpt coba mknan tradisi di area pintianak. Walaupun hampir sama dgn kita di Kuching, tp penyediaan, rasanya semua berbeza.

image

Tom yam versi pontianak

image

Di pontianak byk juak ku belajar. Kira eye opener juaklah. Kira first ku nanggar kehidupan masyarakat yg purely bebas dgn tanpa subsidi. Semua ke dirik. Bertuah kita nok lahir di malaysia.

image

Apa jk boleh molah duit utk sidak asal creative jk. Ada yg jual kerepek bergerak. Ada jual cucur. Nok paling ganjil ku diat jual minyak motosikal selain dari stesen minyak.

image

Aku rasa trip ku pontianak adalah pengalaman mencabar aku dlm byk trip yg pernah aku pegi. Walaupun setanah tp jelas culture atau pemikiran kita jelas berbeza. Tp berbeza ya mbak istimewanya…

Comments (0)

  1. Reply

    As Salam… Patutla malam ya lain orang conduct…
    Slalu teringin nak g Pontianak tapi blom ada kesempatan… Mok juak nangga life and culture dcnun…

Leave a comment

Your email address will not be published.