Main Kamera adalah common term dipakey oleh urg utk describe fotografi. Fotografi dah jadi suatu yg biasa pake nemiak2 mudak yg mampu utk ngempun cgek.

Aku pun dolok diracun utk berkamera pabila tauk ttg digital kamera mun sik salah aku dibeli waktu aku dpt refund ptptn ku dolok 🙂

Lepas yaLah develop knowledge ku ttg digital kamera, ada mcm2 info dioleh. Kemuncaknya, adalah dapat meli dSLR yg beribu2 ringgit harganya.

Maok share juaklah knowledge hal kamera tok. Bukan apa, utk panduan ktk org bila nk meli kamera. Kadang2 kita tok meli x ikut keperluan kita. Beli DSLR tp sik pande makey, cukup pakey high-end compact dah boleh dpt quality yg hamper sama.. 😉

Utk meli kamera ada tips yg boleh diconcider. Utk mereka yg kaki snap gambar dirik pun, adalah lebih baik utk ambik compact kamera ajak. Boleh juak ambik HP yg berkamera xkesah brp pixel, asal ada AF- autofocus.

Kamera yg ada autofokus merik flexsibiliti ktk urg utk ambik gambar dimana nya dpt adjust ‘sharpness’ gambar ya on spot yg tertentu. berbeza dengan yg non-AF, nya sik lalek ne focus point, munlah position ktk org cun dgn focus nya clear lah, mun sik, sik clear.


Kamera Kompact fancy, senang dimbak disine2 and mudah utk dioperasikan.


Telefon yg ada Autofocus

pakey mereka yg ingin nak ambik gambar berkualiti & suka mcm ambik gambar ilek2 ajak, boleh go for semi-dslr compact kamera yg biasanya datang dalam zoom jauh sampe 20x optikal.

terdapat beza antara optikal & digital zoom. optikal zoom (kamera compact biasa ada x5 dan kebawah, kamera high end 5x ke atas) adalah zoom berdasarkan ‘kanta’ kamera ya dimana zoom nya ibarat kita makey teropong.

digital zoom adalah zoom tipu, gambar ya di besar oleh sistem utk nampakkan gambar ya lebih dekat. sebenarnya zoom nya sama, cuma di manipulasi oleh software.


Ultrazoom kamera yg boleh zoom jauh. Apa yg paling best, kamera tok boleh2 juak tuk molah bokeh kedak DSLR (sik brp kuat lah)

akhir sekali, pakey cdak yg maok utk jadi ‘operator sepenuh masa’ kamera baruklah pegi ke DSLR yg boleh digantung ke geruk. beza DSLR dgn compact/semi-DSLR adalah dari segi controlnya. DSLR boleh dikawal 100% oleh jurukamera berbeza compact yg boleh dikatakan 70% berasaskan elektronik.

kinek tok teknologi dah makin maju udah ada crossover kamera compact & DSLR. saiznya kecik tp makey interchangeable lens.


DSLR utk cdak yg maokkan full control dlm main kamera…

Jadi, dgn ya boleh juak jadi panduan ktk org utk meli camera nak. siklah tersalah pilih. concern utama adalah faktor kewangan. sbb DSLR adalah item yg mahal, mun sik di utilize sepenuhnya dah tentu sayang dengan investment yg kita buat. lepas ya, dari segi mikol kamera ya agak susah juak. adalah dinasihatkan bagi jenis yg on-going adalah lebih mudah utk mbak kamera jenis point n shoot utk gambar dari makey DSLR yg agak mengambil masa utk disetting…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *