IMG 3401

Bila dah bulan posa tok, macam2 lah makanan yang jarang kita jumpa waktu hari-hari biasa keluar. antara yg popular adalah ikan bakar, botok ikan, buah kurma & bubor pedas.

time posa-posa macam toklah makanan2 macam tok paling banyak dijual dibazar ramadhan.

tok cerita sblm ataupun waktu sungkey, tp mun belah malam lain gik ceritanya. kacoh gik urg dengan suntong tutok. walaupun di waktu2 biasa, suntong tutok boleh didapati dengan mudah di tempat makan macam di kubah ria dan debah jematan, tapi waktu posa juak nyaman- dimana resepi2 rahsia urg mula keluar.. hehe

IMG 3417

time posa mcm tok buah kurma bagey kedak urg kenak seruk keluar di market2 utama di sekitar kuching. ada mcam2 jenis gik ya. mok basah, mok kering, tunisia? kuwait? arum bulak semua ada. dolok2 aku nang sik pande makan kurma. kinek tok jak pande dah makan. buah dabey pun dah start masok. biso juak palak. pande kuat makan indah 🙂

IMG 3494

Botok tok adalah antara contoh makanan tradisional urg kuching ( sik pasti kat tempat lain ada sik.. isiknya adalah ikan yg disalut mcm nyiur berembah2 lah). dibalut dengan daun mengkudu, ikan tek dikukus sampe masak. rasanya lemak & rasa mcm berbumbu2 kdak ya. paling nyaman dipolah dengan ikan tenggiri yg isik nya lembut. ku rasa mun makey sardin pun steady juak tok.

IMG 3496

Yang paling ditunggu urg bulan posa tok di Kuching tok sik lain sik bukan bubor pedas. bubor pedas boleh dikira makanan bermusim juak lah. laku nya dlm bulan posa jak. rupanya mcm kari yg dimasuk sayur, ampang jagung, perut tuala (perut sapi), dan bermacam2 agik.

Perasa utama bubor pedas, semestinya lah nya pun mumbu. mun mumbu sik nyaman, sik jadi juak bubor pedas nya… hehe

Apa-apa pun ya lah antara keistimewaan ramadhan di kuching.
waktu entry tok, dah masuk malam 20-akhir ramadhan jadi suasana nya agak kurang meriah. sebab urg dah mula adapt dengan suasana posa, jadi ghairah baazar ya dah kurang.

cuma tinggal nak raya. bertuntung di malam 4 terakhir ramadhan. antara yg ditunggu lah… dan persiapan warga kuching menanti 1 syaawal. yalah yang sik sabar ya…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *