Yalah tek, mun nk dicerita nang byk nk dicerita. Tp idea nk k cerita ya apa.. Bukan nya apa, kadang2 r’ thought’ kita sik sentiasa sama. Tambahan agik kinek tok kin rami urg dah madah jgn terlalu sharing and caring gilak lam internet.

Tok juak sesuatu yg boleh kita perkatakan, apabila terlalu open untuk share cerita and berita kita terutama sekali maklumat yg berkaitan seperti keperibadian, lokasi dan sbgnya menjadi target golongan tertentu untuk ngambil kesempatan.

image

Seperti yg dilaporkan berita tek, dah ada kes penipuan akibat terlalu open utk share barang ngan urg. Nemiak bawah umo ‘dirondeng’ oleh kawan facebook yg baruk dikenal. Kinek tok apa2 boleh jd apabila sekda data integriti dijaga oleh suma pihak. Apa nok terjadi mudah jak, “caring and sharing”.

Di sine silapnya keterbukaan maklumat di sitok? Mungkin dari satu sudut, it’s ok. Tp dari satu sudut agik nya lebih kepada satu bentuk ancaman.

Disitok ingin juak nak share juak lah antara cara2 yg boleh dipakeylah utk kita mengelak dari ditipu. Terutama sekali dlm websocial mcm fb dan friendster.

Mun boleh jgn mengapprove urg sukati2 sbg kwn. Lepas ya, mun dah terapprove, boleh guna features filtering utk mengasingkan kwn, kwn rapat, keluarga dan sbgnya.

Kaedah kedua adalah utk tidak terlalu mendedahkan maklumat peribadi mcm nama ahli keluaraga, no ic, no tepon, etc. Maklumat kdak tok rasanya sik brapa perlulah dimasukkan dalam websocial kedak tok. Unless ktk org rasa nya sik memberik ancaman kpd kita.

Ketiga, sik perlu nak berebut2 utk dpt gelaran virtual mcm gabernor ka, minister ka, apa ka dgn update lokasi semasa kitak org. Ya juak masalahnya, bila kita sentiasa update urg akan sentiasa update lokasi kita, scara sik langsung mukak ruang kpd yg berkenaan utk mengambil peluang.

Tips yg seterusnya, jgnlah terlalu emo gilak dlm fb, twitter ka. Semua benda nk dikongsi, especially nok too personal. Bahaya juak benda kdak ya nk dikongsi sbb apa, nya terlalu personal gilak utk di share out dgn urg. Kdang benda ya boleh ditake advantage oleh urg dgn merapat dirik dgn kita dan merondeng utk mencapai objektif peribadi urg ya 🙂

Tok cuma sebahagian jak cara, banyak gik tips berguna. Dari segi penggunaan email, password, penggunaan data dan sebagainyalah. Apa pun, boleh ngecheck di google utk maklumat lanjut.

Apa pun kita patut tauk had limit kita dlm sharing data tok. Yang bestnya kinek tok kita berkomunikasi selangkah ke depan dari zaman dolok. Malangnya, ada juak yg maseh ketinggalan dari segi ksedaran siviknya dlm berdepan kepesatan teknolpgi tok.

Leave a comment

Your email address will not be published.