Yalah hakikat kita di Malaysia tok. Boleh dikatakan kedak yalah kebanyakkan besar masyarakat kita. Perwatakan nya bagus tapi hatinya jaik mcm apa. Dari debah sampelah ke urang atas2…

Ditambah agik dengan mentaliti ‘umum’ urg kita yang nerimak apa jak berdasarkan ‘kajian’ peribadi tanpa rujukan sahih sebab sekda ilmu. Bagi cdak apa yg didiat depan mata ya lah. Nya sik ingat benda ya akan diwarisi oleh generasi yg selanjutnya. Betapa beratnya tugas ya.

Bagi aku isu tok semua timbul angkara pilihan raya yang bakal tiba sik lamak agik. Boleh nya mikir masa depan ya kedak bercakap dlm ucapan bukan ditimbang dengan buah fikiran yang masak2.. Cakap nang senang, buat ya senang ka isik? Bolehkah kita maju dengan air liur?

Bagi aku, yg dah masuk ke zon pertengahan tok, rakyat kita sepatutnya udah matang dalam molah apa juak keputusan. Tetapi sebaliknya hari toksidak seolah2 telah terpengaruh oleh suatu bentuk budaya yang konon nya tek MAMPU mengubah Malaysia.
Apa kurangnya kehidupan kita kinek tok? Apa yg sik diubah & apa yang sik bersih?

Bagi aku polisi kepimpinan yg sedia ada and yg dah mentakdir kita sejak merdeka adalah jelas.

Nya terjejas angkara ada urg yg konon nya tek pande, ‘berkhidmat utk negara’ yg aku rs menyalah guna apa yg patut diberik kan kpeada semua pihak.

Sigek yg aku rasa menjadi punca bantuan/manfaat tok sik sampe kepada rakyat adalah saluran yg dipakey cdak tok tek.

Bagi aku, since 1990-an, malaysia, terutama sekali sarawak udah jauh berubah. Dari negeri yg sekda papa, jd sebuah negeri maju. Alhamdulillah, aku dah menjelajah hampir ke seluruh bahagian di Sarawak. Setiap kali aku dtg ke sia, mesti ada perkara baru, bait bangunan, bait jalan, bait apa juak kemudahan yg diperlukan oleh org rami.

Waktu tok, antara isunya kita di malaysia adalah kefahaman kaum bukan bumiputera. Kita sik tauk apa dimasalah sidak dengan undang-undang yang sedia ada. Bagi aku mun kerajaan bijak menangani benda tok, semua benda akan kembali normal. Sebab aku rasa sidak dah sekda gik rasa ‘imigran’ seperti zaman dolok2. Sidak dah jadi rasa sebahagian dari masyarakat peribumi Malaysia.

Bagi aku, berbalit dengan saluran. Mun sidak mempunyai saluran yang betol, definitely cdak akan dpt menyampe apa yang cdak maok. Cdak perlukan mereka2 yang betol2 berjiwa kepimpinan rakyat mcm pemimpin silam sidak. Kita sik dapatlah untuk campur tangan, tapi aku amat berharap, suatu hari kelak cdak akan nemu pemimpin yang benar2 menjiwa erti kenegaraan dan benar2 mentadbir mengikut acuan yang sempurna….

Bagi aku kinek tok generasi baru pengundi kinek tok lebih kepada ngembak ati, ikut trend, malas nk gago. Daknya akan redah ajak tanpa mikir apa implikasi selepas ditanda kertas ya. Ada juak yg kaong2 ya, lepas sik mampu nak mengundi. Yalah kita kesian.

Aku malas nak dengar sebenarnya berita lam tv… Najib mcm tok, anuar mcm tok, azmin mcm ya, muhidin mcm ya, nik aziz  tok lah, kit siang kedak tok lah.. Ya semua sensasi berita ajak. Berita ya semua pakey urg bodo nok sik tauk nk mangkah kertas undi. Nya jd kedak urg nk milih wayang apa nk di diat…

Apa patut kita pilih? Tuleh belakang. Diat jeraya, diat bangunan. Mun duit lam beg duit…. Fikir. Undi ditangan ktk urg. Pande2 lah mikir. Jgn dengar tutor urg ajak.

image

Comments (0)

  1. norman

    Reply

    Harap rupa jak mcm org mudak tapi hati mcm org dah reput. Dolok bila Allahyarham Rosli Dhoby munoh gabernor org putih..dipadah org pembunoh, pengganas, org x pandei bersyukur, nyusah orang. Hidup dah senang bila orang putih ada. Ada sekolah, ada jalan, boleh kerja jadi ofis boy, boleh kerja jadi polis. Tapi kinek tok, diangkat, dipolah banner@dibak lagi ke stadium, disanjung dan mcm2 lagik. Tapi kinek tok, ney org nok dolok nganok Rosli Dhoby, pandei cucu-cicit nya madah Rosli Dhoby pejuang bangsa.

    Tuleh belakang. Diat jeraya, diat bangunan. Mun duit lam beg duit…. Fikir. Undi ditangan ktk urg. Pande2 lah mikir. Jgn dengar tutor urg ajak.

Leave a comment

Your email address will not be published.