Minggu tok tek kecoh sbnarnya dgn isu penyokong Sarawak yg bertumbok dgn polis di stadium. Cerita tok memang dapat publisiti yg meluas juak lah oleh media2 tok sbb nya membabitkan ganas + bolasepak = sarawak.

Sik terlepas juak persepsi negatif penyokong lawan terhadap Sarawak. Yg turut terkenak tempiasan tok ada geng Sayotters & Gallore Buceros secara umumnya.

Lamak kmk org mengwujudkan Gallore Buceros, mcm2 arumbulak benda baru dipelajari. Harap ya semua dapat mematang kmk org semua, terutama sekali aku tok lah 🙂

Bukannya apa, benda tok agak baru juak dgn kmk org. Sik semena2 benda yg suatu ketika dolok dianggap ‘rubbish’ oleh sesetengah pihak kinek tok dah jadi satu bentuk fenomena.

Aku pun byk belajar dari sitok, cari interaksi,  cara tackle problem. Alhamdulillah, sik sia2 juak zaman belajar dolok, aku masok MPP, masuk persatuan pelajar IT, ada juak faedah paduhal 🙂

Bagi aku, apa yg penting adalah toleransi & rasa menghargai setiap benda yg kita polah. Lepas ya juak, jgn mudah bongkak dgn apa yg dah dioleh sbb benda ya boleh ilang sekelip mata.

Teringat juak aku, hari aku attend function cdak muaythai hari ya, terdengar juak sorg guru silat senior di kuching berpesan… Penting nya jati diri dari setiap kita. Jati diri ya apa? Jati diri tok kira mcm rasa hormat dgn urg biarpun ya adalah musuh kita pun.

Katanya, angkuh kita dgn kuat ya, sik ke sine… Apatah agik sikap ‘keheroan’ kita dpn urg. Sombong gik ya dgn kegaokkan nya tek. Nya madah, cuba diat ke langit… Sapa kuat agik? Allah atas nun kuat agik katanya.

Tapi bila jatidiri kita kuat, urg rasa supan ngan kita, sampe nak kelakar ngan kita pun sik terkeluar perkataan dari mulut sbb rasa hormat dgn kita. Ya baruklah urg hebat katanya. Inspirasi sungguh kata2 guru ya, sampe ku rasa betapa hebatnya kita mun kita berjaya sampe ke tahap ya.

Bak kata urg tua2, bukan senang nk jd senang, tp bukan susah nk jadi susah.yalah harus diingat Peminat

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *