Perjalanan luar biasa ke Stadium MBPJ bagi kamek org terus diduga agik dengan pelbagai cabaran yang aku rasa entah, dari sine kah datang hajap nya nak ke sia…

bila ku cerita balit ngan kawan-kawan di KL, bait yg turun sama ke MBPJ ataupu isik, semua ningas(itok) kenak kamek org sik telephone madah sekda transport. sebenarnya aku pun sik terfikir nak mintak bantuan dari sapa-sapa… maklum ajaklah turun nak diat main ball ajak. takut ngaco urg bah…

sekembali dari times square, gelorat rasa ati nak nait ke stadium. nang berbekal doa and usaha ajaklah hari ya kata urg. dah lah diam di kwsn yg cukup asing bagi semua kamek org. entah bagus, entah isik urg di sia, nyata benda mcm tok akan jadi kenangan bagi kmk org.

bersiap-siap nak ke stadium. balit dari berjaya, singgah ke bbrp ATM utk ambik duit sblm masuk ke bilit utk molah final touch on banner. Banner dah semua sampe, tinggal drum jak waktu ya dimbak oleh zizan dari Kuching. mun ekot ceritanya waktu ya nya udah di airport kuching nunggu nak nait flight, sambil nya madah “dak bang zai lum terbang gik, belon problem. sik tauk kol brp nait..”

di okey ajak oleh kmk org di sia. nyata gelorat ati kmk org sik dpt dirondeng agik. aku yg berkeras sik mok turun awal nyata kalah dengan semengat cdak lain yg jiwa cdak di stadium. apa pun ku turutkan juak kata-kata cdak sbb cdak lebih tauk tempat ya dari aku. maklum lah aku sik pernah ke sia. 🙂

IMG00084-20120331-1541

datang-datang jak dari berjaya, banner dah direntang lam bilit check2 cukup sik takut ada yg tertinggal. stick banner dimbak oleh aepy ada duak set, kmk org cuma ada seset ajak kau. nasiblah juak ada Dco yg sudi merik pvc di stadium kelak katanya. bersedia dah kamk org utk menawan Stadium MBPJ.

IMG00085-20120331-1543

Berbekal semengat utk Sarawak, kmk org turun dari area KL Sentral ke Kelana Jaya. makey kereta api elektrik yg aku sik tauk apa urg nunggah nya. sampe stesen nya pande kelakar madah kat sine. mun sik salah dekat nak 10 stesen terpaksa di limpas kmk org utk ke Kelana Jaya, sbb KJ adalah stesen terakhir route ya.

IMG00083-20120331-1523

Sempat juak bergambar di lokasi-lokasi terpilih sambil memegunkan pengunjung ke stesen ya. eran juak cdak diat cdak 6 org tok dari cne ndak ka datang mbak beg berisik banner, tali, kertas, entah apa gik di sumbat kmk org di dalam paper beg ya…

IMG 1844

IMG 1847

sampe di Kelana Jaya, masalah transport gik nak sampe ke Stadium. Call Apiq, miak ultrasel nanyak mcm ne nak sampe ke sia. nya madah, jalan kaki dapat juak, mun mok pakey teksi dapat juak.

Last-last nanyak teksi. nasib juak lah sik mahal gilak chargenya, nait jak ambik senang.. sampe-sampe kmk org di stadium dalam kol 4 lalu dkat-dkat nak kol 5 mcm ya.

Cuba masok ke dalam stadium, nak di jadikan rezeki, dpt kmk org masok lepas mintak permission dgn guard di sia. cuma utk view tempat ajak.

stadium MBPJ sik lah sebesar stadium negeri tapi boleh tahan kacak juaklah sbb stadium baru. ada duak part utama stadium tok, grandstand & terbuka berbumbung. bahagian belakang goal ada juak tempat dudok tapi rendah. kmk org decide mula utk dudok rah tempat berbumbung berkursi ya. padu ceritanya, tempat ya mahal tiketnya. tempat open, mcm kita di kuching juak RM10 duit masoknya.

IMG00088-20120331-1730

sampe2 jak alu ngibar banner tanda sampe.. ney ndak nya, 12jam penoh cabaran utk kmk org. terutama sekali kmk berempat Tim yg terpaksa berdepan mcm-mcm cabaran… hehe..

padu ceritanya tek, ada gik kawan-kawan yg lebih besar cabaran, sampe ndak juak sampe. cdak pun belon sik nait di Kuching. stuck di sia ajak. berondeng besar panjang cdak utk nait ke KL petang ya juak. Alhamdulillah cdak dpt nukar flight seawal kol 6ptg utk sampe ke KL.

Sementara ya kmk org di MBPJ bersedia utk masok ke dalam stadium. kebetulan di luar ya ada gerai makan. makan dolok lah pakey alas perut. last kmk org makan kol 10pagi tadik. aepy ku sik tauk ada sik nya makan tedah tadik..

IMG 1858

IMG 1859

IMG 1861

game bermula 8:45pm, kmk org masok seawal 7:15pm <— nang mcm molah stadium negeri lah masok awal. sik biasa bah. beli tiket masok sekda masalah, masok stadium pun sekda masalah. sidak di MBPJ pun ok2 juak. bait sidak, siap tepok tangan gik ngan kamek org sebelum masok stadium.. suk juak dengan sambutan kedak ya.

cdak zai & zizan maseh on the way. sidak turun di LCCT dalam pukul 7:30pm kedak ya. makan masa juak utk sampe ke stadium. sbb jaoh LCCT ke Kelana Jaya. ku pun merasa jadi ku tauk. harap2 malam ya cdak sampe seawal mungkin lah utk ke stadium.

Apa-apa pun semua agenda harus diteruskan. ternyata sik sia-sia kmk org turun dari kuching, apabila rami urg Sarawak turun sama ke stadium. banyak muka yg sik dikenal diajak dudok sama berchanting. seolah-olah kmk org tok berada di stadium negeri jak. sekda rasa pun di tempat urg bila dah berkumpul rami-rami kedak ya.

Game bermula, 15minit pertama mcm-mcm usaha dipolah utk imitate bunyi drum. sik dapat juak. kumpulan sorak PKNS mula berbunyi. hampir sama byk tubuh cdak ngan kmk org. alu tenggelam sekejap kmk org dirusahnya.

tapi aku sik gentar gilak, bait sekda drum ada drum mun Aepy ada, Aiman ada, Tim ada, Jaja ada, Zerel ada, Diko ada and cdak2 lain yg join facebook Sayotters and GB ada ku gik confident utk teruskan.

IMG 1870

Sarawak seolah2 menguasai game ya. tiba2 gol pertama muncul lebih kurang dalam stgh jam game main. tiba2 muncul sidak zai, kak ima, cikgu nizam, ahmad fikri nasuha atau lebih dikenali sebagai N dikalangan kmk org, zizan & eva muncul dari pintu masok berekot ngagak kmk org…

Adoh moment ya, nang sik dpt ku lupak.. nang rasa apa rasa ku.. nasiblah sidak selamat sampe, dgr2 cerita kwn cdak nak ngembak moto 160km/j utk sampe ke stadium ontime.

IMG 1872

turut sama-sama dengan cdak Zai datang adalah cdak dari ultras negeri berhampiran selangor pun ada datang nak bertemu dgn miak2 GB. bukan apa, kita tok terpisah oleh lautan. cdak cuma dpt dengar dari cerita urg/diat dalam fb or youtube ajak cerita hal gb tok.

cdak madah bangga juak dah ada ‘brother & sister’ di sarawak. sbb sidak tauk fahaman ultras tok sebenarnya kekitaan bah, sbb kita bersaudara dimana-mana apatah agik mun kita tok islam nak.

walaupun dlm game kita berprovokasi, tp lepas 90min sekda gik cerita. sama jak. nak kata lakonan sik juak tp lebih kepada Semangat kesukanan.

Berakhir match PKNS vs Sarawak. Sarawak pulang ke Kuching dgn 3 mata. 4-1 menang. Rasa gembira ada juak. rasa susah hati ada juak. gik mikir kdak ne nak pulang. haha.

sekda benda lain dapat ditinggal dijadikan kenangan di MBPJ kecuali bendera Sarawak yg sengaja aiman tinggalkan di sia. Jaik ati ada juak rasa sbb dah molah sesuatu yang terbaik utk pasukan Sarawak.

Aku sik tauklah ada kah isik org yang molah benda yg sama seperti apa yang kamek org polah, sampe YBhg Datu Sudarsono yg ada disia pun boleh kira berbesar hati nanggar kehadiran kamek org yg sik disangka2 oleh cdak. nya siap bertelephone ke kuching mesan ngan staff FA mun ada papa masalah di stadium contact ajak cdak nya.

IMG 1876

Lepas game jumpa pemain. Last game juak utk vedran malam ya. walaupun beraksi cemerlang & dpt score sgek jodohnya pun sik lamak dgn Sarawak…

IMG 1878

lepas dari Std MBPJ kmk pun balit ke Hotel. sblm ya singgah lok lah makan tengah malam di Kelana Jaya ya bersama-sama kwn2 baru, miak sarawak & cdak ultras tek di sebuah keday mamak.

Apa-apapun, ribuan terima kasih kepada kawan-kawan yang turut serta dalam projek GB ke MBPJ. semua nya dipolah dgn secara sik sengaja. tetiba jak telanjor antu meli tiket ke KL tanpa taukpun cne tempat ya (ingat KL ya kedak kuching tek nak… hehe)

Terima kasih kepada Aiman, Jaja, Tim, Reza, Sid, Aepy, Zerel, bg Ali, Zai, Kak Ima, Anne, Zizan, Eva, dicko, Cikgu Nizam, Apiq, Black, Jack, miak Ultras N9, miak ultrasel, bg adam, sidak sarawak di stadium MBPJ dan semualah yang telah ditemu, dikenal, sik dikenal dan dikawan semasa perlawanan Sarawak vs PKNS.

Jasa kitak org semua sik dpt kmk lupak sampe bila2…

*mok mintak maaf juak… kedak ne ku boleh terlupak nama Anne… TQ to zizan for reminding. sik disengajakan… Maaf oi….

Comments (0)

  1. kuucak

    Reply

    terharu dengan apa yang telah dilalu oleh setiap komrads.. makseh semua yang terlibat.. sikkan ada ulangan untuk apa yang dah berlaku.. harap brotherhood and sisterhood tuk kekal sampe akhirat insyaAllah.. terbaekkkk! ^^

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *