Tahun tok aku sik kuat berjalan mcm tahun2 lepas. mun sik pagi tahun baru ada ku turun carik gambar. hehe. ada juak turun, tapi sik oleh papa… hehe. kali bukan rezeki. tp apapun, hari tok adalah chap go meh. hari ke-14/15 awal tahun mengikut kalendar cina.

Tahun naga tahun tok, pas ya first year aku ekot bakal keluarga aku berjarah kong he, stelah lamak aku sik molah kdak tok, since urg ninggal nenek ku dolok2… yalah tedah, dolok gik kecik ngepong angpau, dah besar tok nelah ada urg nak merik kita agik kedak zaman dolok.

IMG 0488

toklah antara suasana bandaraya kuching di musim tahun baru cina. tahun tok kira sik brp tahan juak lah. cuma kamboh ngan mercun ajak. mun nak bercarik ngan cina rongan iboh jak. pas ya sik juak separah ne kuching kali tok time tahun baru cina.

mun sik dolok, asal chinese new year, susah lah nak bercarik barang. especially mcm dak sayur2, telor, manok, daging frozen. semualah susah. sbb sekda keday gilak bukak.

tambah kinek tok dah byk supermarket yalah jadi sik nampak gilak. dalam pada ya, ada juaklah berlaku kekurangan brg makan juak. tp sik lah kritikal gilak.. pande jd kekurangan taugey indah di kuching cuti CNY ya tek.. hehe.. aku pun sik paham.
banyak2 brg kenak mesti taugey? alu sik nyaman makan mee dirusahnya.

IMG 0539
antara yg jadi hidangan di tahun baru cina, Angry Bird versi Biskut..hehe

kebetulan lah tahun tok bday cousin ku nok kecik ya jatuh dlm CNY. apa gik family bergasak juak lah molah bday party. adalah molah sikit pakey nok kecik ya,jgn ndak k ngingat kata urg.. hehe. tp besar juaklah berpolah barang makan indah…

IMG 0549

IMG 0552
antara hidangan yang disediakan 🙂

balit malam ya, alu disambung ke stadium di siang hari dan malam hari. match Sarawak vs N.Sembilan

banyak juak debut barang2 baru dlm match ya. apa yg best malam ya adalah kejayaan memolah Mexican Waves yg dah beberapa kali dipolah sik pande jadi2. tang gine kah tek malam ya pande idup indah. arumbulak dah sik dipeduli agik urg main ball di atas padang, mbak rindok main wave. haha.

IMG 0567
tok lah hasil usahanya. sampe aku sik dpt turun kerja. terdemam2 aku. hehe.

apa2pun, toklah antara kontribution aku dengan Sarawak. mungkin sik seberapa, tapi amat bermakna bagi aku pun. kinek tok kin rami dah urg ngekot pergerakan sayotters dan juga Gallore Buceros, yg mana aku adalah sebahagian dari cdak yg memulakannya dolok. hehe…

atas dasar minat, benda tok jadi besar kedak tok. sungguh sik disangka-sangka aku. mungkin ujian Allah tok. nya nak ngetest, riak sik kita dgn cubaannya. apa pun, Alhamdulillah atas nikmat tok.
Amin…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *