mungkin rami kawan ku dah tauk pembabitan aku dalam menyokong bolasepak Sarawak tok. ada yang dah mula madah
“aktif juak kau owh..”
ada juak yg madah, “aih, rupa-rupa sik berbunyi2, pande jadi ketua sorak..”

namun ya lah benda yang selalu aku dengar bila bertemu dengan kawan-kawan, even family di stadium.

sebenarnya, jiwa tok lamak dah terpendam, sejak era zaman winning eleven Playstation lamak dolok gik, apabila aku mendengar chanting2 background game J-League waktu ya. walaupun sik faham maksud, dan tulisan kanji nya, tp semuanya bagi aku adalah penaik semengat utk pasukan masing-masing.

rupa-rupanya bukan football yang first, padu game baseball Jepon yang first aktif chanting tok. chanting yang dilagu cdak bukanlah nganok team lawan, tapi lebih kepada kata-kata semangat pada pasukan dirik pun.

lepas ya bok lah rasaku benda tok merebak ke seluruh eropah, ataupun jepon nerimak benda tok dari eropah. ya pun sik pasti. tp rasa ku jepon pun stail dekat lagik dengan jiwa naluri kita org timur 🙂 even arabpun ada gerakan macam tok juak.

Gerakan Ultras tok boleh disimpulkan sbg sokongan padu penonton yg polah secara organize oleh sekelompok kecil ataupun gabungan kelompok kecil tok utk pasukan bolasepak bait kelab atau negara. penonton akan berlagu dan molah pergerakkan seolah2 stadium ya bernyawa. pasukan tuan rumah sikkan terasa gilak la pressurenya (kecuali kalah & ketinggalan) kerana gerakkan tok sebenarnya meremangkan bulu lawan…

tambahan agik, di malaysia boleh dikatakan kualiti pengadilan agak rendah, jadi referee pun terasa juak lah tempiasnya..

yang mempopularkan gerakan ultras tok adalah ULTRAS MALAYA yang kinek tok menjadi nadi penyokong pasukan bolah sepak Malaysia.

400118 2478787296257 1449759954 31969320 1418335586 n

Di Sarawak belum ada, tp kinek tok dah ada. nama cdak tok adalah Gallore Buceros yg turut dianggotai oleh Sayotters, Crocsattack ngan Sarawak Soccer Supporter (s3). walaupun siklah mengamalkan 100% fahaman ultras ya tapi boleh dikatakan 90% knowledge ultras dipakey dalam gerakan tok.

menyebut nama ‘SAYOTTERS’ group yg ditubuhkan oleh aku ngan duak gik saudara ku, atas dasar minat kmk org dengan Sarawak. dolok kmk org sik mampu berbunyi sebab sik cukup corum sbb lum nemu kawan2 yg sejiwa dengan kmk org.

akhirnya, kmk org dpt juak bertemu dengan kwn2 yg maok molah benda yg sama. mula2 sik kenal gilak la ngan cdak. bila lamak2 jadi rapat, even kinek tok dah jadi mcm keluarga dah.

IMG 0450

bermula dari sia, wujud gallore buceros. nak cerita hal gallore buceros tok lain kali jak lah aku cerita.

apa2 pun kesempatan tok ingin juak aku ambik utk ngucap selamat tahun baru cina kepada semua warga Malaysia yg menyambutnya. tahun naga tahun tok….

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *