Hari tok tek 1st day sekolah. Pagi kol 6:30am dah jam dah jalan depan rumah tok. First day ajak agik masok sekolah. Sampe dekat2 nak kol7:30am bok reda sikit.

Lepas ya disambung gik sidak nak masok kerja. Aku pagi tadik nyaris2 nak terlambat sampe ke office. Tp nasib jak tagged in @7:58am.. selamattttt.. jam kin menjadi2…

Yalah hakikat kesesakkan lalu lintas yang dihadapi warga Kuching waktu tok. Bukan nak salahkan sapa2, tapi ya kita harus terimak bila kita terlalu mintakkan pembangunan.. kelak bila wakil rakyat lambat merik pembangunan, dianok, dicerca… tapi bila dah dapat, kita gik yang sensara terpaksa berdepan dengan kesesakkan sana siney.. cuba kita sabar, sak jak dak YB ya merancang usey2 kata urg pembangunan… sik la kita kamboh kedak tok..

Berbalit kepada kes masok sekolah tek, panas2 juak rasa ati ku ngan urg kinek tok. Ada ka patut nunggu anak parking tengah2 jeraya.. apa tek parking dah penoh, nya parking blakang moto parking. Ney ndak naso nyawa nunggu miak pulang sekolah bok kereta dapat bergerak. Nasib sik emergency. Adeh, terpaksa mencari jalan alternatif mun kedak tok. Mun hari jumaat kelak mcm ne ndak rupa balit sekolah kol11.40… kompom jem sampe sembayang jemat…

Yalah tek, urg semua mok ambik senang, ambik dekat. Yang jadi mangsanya urg lain. Tok lah masalah urg kita; mun nya, mok nyaaa jak.. cuba urg lain, semua sik boleh. Mun dapat timbang rasa lah sikit. Ingat juak urg lain. Mun kita rasa nak nunggu anak kita pulang, dah sekda parking, carik la parking jaoh sikit. Sik ganggu lalulintas. Esok mun dapat, mmg ku call polis suruh ngator moto. Ney tahan.. ya bok sehari.. mun hari2 mcm ne cerita? Dpt molah book ku rasa… hehe…

Apa2 pun, selamat kembali ke sekolah adik2 sekalian. Mcm2 karenah khabarnya hari tok tek. Ada yg sik mok masok kelas, ada yg nanggis nak pulang. Macam2 lah.. dah biasa dah pagi2 first day sekolah tok. Dah cdaknya kenal kwn2 baru, maka lupak lah daknya ngan rumah.. ada yg sampe sik mok pulang dari sekolah tegal rindok berkawan… Alhamdulillah la kedak ya…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *