sambutan hari raya 2011. agak meriah. kerana disambut serentak, Hari Raya Aidilfitri & Hari Kebangsaan. Pada mula2 nya dijangka sama hari. tp lat sehari duak. Alhamdulillah, cuti panjang la kita tahun tok πŸ™‚

Jadi, sambil2 kita bertuntung ya, sambil2 la kita masang bendera tanda sokongan dan cara kita menghargai negara kita Malaysia.

Kinek tok makin kurang urg nak ingat nyambut merdeka. apa tek, semua sambutan kinek tok dah dibuat berlandaskan adab ketimuran kita. jarang dah molah konsert2 sampe jaoh2 malam, apa tah agik di bandaraya Kuching yg tengah gago dengan galik lubang di kebanyakkan laluan utama.

kinek tok makin kurang dah masyarakat yg benar2 menghargai kemerdekaan. walaupun aku tok sik lah sepatriotik ne, tapi at least kita tauk asal usul kita. yg penting sekali rasa bersyukur kerana dilahirkan ketika waktu negeri kita udah merdeka.

ya pun susah nak molah. hehe. yg tauk sidak kinek tok asal merdeka eve, kaong2 nyerit merdeka, sambil menegok air nyaman di tangan kirik. adakah ya merdeka?

benar lah kata Tun Dr. Mahathir. Nak merdeka ya susah, tapi nak melihara kemerdekaan ya agik lah susah.

Mungkin, daknya dah sik sedar agik dengan istilah TULAH. mungkin dah sik percayak agik ngan tulah sbb sik nyata. aku rasa kenak laknat bumi MERDEKA (sebenarnya sampe hukum Tuhan..) sigek hari sidaknya bok nya tauk.

Kelak la kita diat pengakhiran nya. sine tuju sora, ne tuju air, ne tuju dirik…

Malam Isnin (Hari Minggu, 21hb aug) last day cdak molah Kuching Fest. Dari 1st aug, nak pegi, sik jadi. nak pegi sik jadi. last2 sampe juak. yapun malam last sekali. tapi Alhamdulillah, sampe juak πŸ™‚

Pengalaman ke sitok bukanlah asing gilak bagi aku. tiap tahun aku pegi. tapi tiap tahun pegi, mesti ada benda baru yg nak dishot lens kamera aku.

Toklah 1st time aku outing ngembak DSLR utk tahun 2011. aku rasa lah. hehe. lamak tok gago ngan video ajak. yalah malas gik nak main DSLR gilak. tauk ajak lah. kinek tok dah rami juak cdak yg dah berjinak2 dengan dslr, disamping memiliki kamera yg canggih2.

uncle tok jual air atas vespa

entrance ke festival

bergerak dengan hanya menggunakan 50mm f1.8, toklah antara best shot diambik aku. sik brapa kacak gilak lah. lamak sik main kamera tok. hang pun lambat sampe. rasaku mmg sik sampe2 pun. tapi sbb nak mbak berita pakey post tok, aku coba jak lah molah yg terbaik. πŸ™‚

gerai makanan

makan potatoe twist you... bagus business tokk

tahun tok, yg famous di diat aku is TWIST POTATOE. semua urg makan twist potatoe. nyaman kali. sbb nya ringkas juak bah. ya nyuruh laku. makanan lain sperti biasa, ada sate, ada mee, ada nasik, ada ayam.

Bagi bukan muslim mmg ok lah. tp bagi urg Islam mcm kita agak susah juak lah nak carik port k makan. tapi mujurlah cdak MBKS ada nyedia section HALAL AREA. boleh kata mendapat sambutan juaklah. laku juak cdak.

Sigek unik Kuching Festival MBKS tok adalah nya tok pakey urg yg tinggal di kwsn Padungan dan sekitar. Tp pada masa yg sama, mcm kmk org, cdak petra jaya pun turun juak sama support. nya ada banyak acara, ada pameran, ada fun fair. sik semestinya makanan ajak.

candid πŸ™‚

tanglung keday makan. mun sik salah LIFE kah nama keday ya

berada di tempat mcm tok boleh kata dpt membiasakan dirik kita juak lah dengan masyarakat lain. mungkin kita sik bertegorsapa secara langsung, tp setidak2nya cdak nya dapat merasakan kehadiran kita.

adapun kita pergi ke acara kedak tok makey ‘celebrate’ kepelbagaian budaya di sarawak tok. sak kita faham budaya sidak nya, kak ya kita faham budaya cdaknya.

oyster omlette, antara yg menarik perhatian aku πŸ™‚

walaupun dah dekat nak tutup. urg maseh rami...

stall pau istimewa

Lok Lok


Ada fun fair juak. lamak sik nemu fun fair kdak tok lam kuching.
classical pun fun fair, diusaha oleh Apek2..eheh

Aku rasa sidak tok jadi star K-Pop juak kali…

Garden Show MBKS and STIDC










On the way pulang. gik rami juakk.. heheh…




Bila dah abis, pulang lah. aku rasa ku sampe rumah lepas2 kol 12. meli brg makan saor sekali.cuncun juak kenak Ramadhan tahun tok. yalah sik pian gilak nak gago2 benda mcm tok. banyak gik benda lain yg nak dipolah. sik lamak gik nak raya.

Ketika entry tok ditulis, ada 7 hari gik nak raya. nunggu cerita bertuntung gik kita tok. khabarnya ada pertandingan. kelak la kita sama2 cerita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *