Urg kita tok susah juak ku nak madah. entah apakah masalahnya. urg melayu lain hal, urg cina lain hal, urg iban lain hal, urg bidayuh lain hal, cdak Org Ulu kelak lain hal. apa nak jadi lah kita kinek tok?

tapi yg selalu mendapat highlight adalah urg melayu & urg cina. mungkin daktok ‘nampak’ dominan dalam society kita kali nak. sik juak ketinggal bangsa2 lain tp mun sik dihighlight kira bagus juaklah sekda isu.

isu nya waktu tok, heran juak aku, generasi2 baru yg muncul slpas generasi terdahulu seolah2 telah lari ideologinya. spotlight seharusnya diberik kepada golongan belia lah sbb mcm kmk org toklah yg akan nait utk mentakbir apa yg telah ditakbir waktu tok. bukan lamak gik, mungkin dalam jangka masa 5-10thn gik akan nait lah nama baru yg bakal menggantikan nama2 besar dalam arena pentadbiran negara.

tapi alangkah sedih hati aku bila nanggar sidak tok seolah2 longgar pendiriannya. ada yg berbakat besar dalam aliran tok tp telah awal2 lagik memilih utk ‘mencabar’ sblm ‘dicabar’. dalam erti kata lain sanggup mengambil aliran yg boleh dikatakan ‘radical’ dari segi konsep dan etika masyarakat kita, terutama sekali di sarawak tok.

bagi aku cdak tok bertindak terlalu melulu, sik mok mikir jasa dan pembangunan yg dah ada. kita sik tauk apa difikiran sidaknya, terutama sekali macam ne sidak tok diat pembangunan yg ada di depan mata sidak nya.

dak tok seolah2 telah ditiup dengan satu pandangan yg.. “Argh, tok rasuah semua tok..”, “argh, duit rakyat la tok diabis molah benda sik paedah-edah”.

bagi aku, slogan “Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan” ya adalah slogan yg tepat sekali. part rakyat didahulukan ya mmg ada kebenarannya.  tetapi sidak tok sik dapat diat benda ya.

mungkin juak suatu ketika, urg2 tua kita saluuu lah gilak madah, pemimpin tok korupt, rasuah, etc, diceritalah depan miak kecik, kinek bila sidak dah besar, jadi lah sidak tok rebelious dan sbgnya. agak jelas cerita tok terutama sekali dikawasan bandar2 lah.

mindset anak2 bandar tok dah disogok dengan isu2 kdak tok. sbb yalah kinek ari, dpt didiat byk anak2 bandar yg berani ‘mencabar’ perintah sik kdak dolok agik. bila didiat keputusan election hari ya, jelas and nyata nak statement tok?

bagi akulah, urg yg ‘mencabar’ perintah tok adalah mereka2 yg memengang konsep  “ Aku didahulukan, rakyat diutamakan ” .  tang kacak jak bunyi nya nak?  nang benar rakyat diutamakan, selepas diutamakan? apa akan jadi? terurus sik pentadbiran nya?

aku rasa inginlah aku nak nyuruh urg yg kdak kita tok yg ngundi utk meliat dari sudut macam tok, pernah sik kita terfikir/ menyiasat latar belakang urg yg ‘mencabar’ perintah tok? ada kita gago. yg kita tauk, laungkan “UBAH, UBAH, UBAH”, “REFORMASI, REFORMASI, REFORMASI”…

bagi aku mereka2 yg mencabar perintah tok ada 2 golongan:
– pertama, mereka yg menjadi topeng kepada individu lain yg hampa sbb sik dpt bersaing/left out dlm skim pembangunan perintah.
– kedua, mereka yg hampa, panas ati sbb tertinggal dlm skim pembangunan perintah

boleh didiat benda tok. mun sik percayak, check. sapa dalangnya, sponsor dari sine dan etc.  urg kita tok senang gilak di jangka. sidak tok berlumba2 mok jadi pemimpin sbb ingin menuntut ‘hak’ sidak. lepasnya dah dpt bahagian nya, mana rondeng kita didebah toklah… sbb ya lah adanya konsep ‘aku didahulukan, rakyat diutamakan’.

cuba kitak urg mikir lah, ada pernah kita terfikir utk mencarik gambar2 lamak2 dan diat apa yg ada didepan mata kita.. rasa aku mmg kita akan madah … “kedak tok padu Kuching/Miri/Sibu/Bintulu/etc dolok, kinek tok dah berisik shopping complex” dan maseh ada cdak yg men-deny kemajuan tok. entah lah, sine kah dak tok engkah jiwa nya. adakah utk negarakah ataupun untuk siapa?

banyak anak2 muda sarawak kinek tok dah sik mok nak lalek agik dah ngan hal-hal urg di tempat daknya pun. bait kampung, bait perumahan. tauk daknya madah urg parti makan duit parti. sik maok share pun dengan cdaknya.

aku heran ngan cdak tok. sik maok share? sik maok merik? bah time meeting, pemilihan ada sik muka sidak nya? jd jgn banyak komplen. mun sekda nak gago hal urg kpg iboh nak bisin2.

mun menar mok nak nulong, nun time urg nikah kah, urg bekerja ka, mbak la muka, iboh gago gilak ngan status (aku lawyer ne boleh bergaul dengan urg biasa, terutama sekali ideologi DIY, sepatutnya applicable utk instrument di rumah and muzik jak, tp kinek tok dah pande jadi ideologi social indah) and madah dirik mok ‘low-profile’ lah, sik mok dikenal urg. angkat2 nak encabar perintah dan sbgnya.

ada pernah aku terbaca mmg ada cdak yg maok mencabangkan sayap komunisme di dalam negeri kita tok. sama ada sidak tok serious dengan gerakan bawah tanah tok, kita pun sik tauk. ya terserah dengan sidak. aku sik mok mengulas lebih hal benda tok. takut salah padah kelak & aku sik cukup info juak utk bercerita panjang. yg aku tauk cdak tok sekda kaitan dengan parti politik main stream. cdak tok purely bawah tanah & terdiri dari golongan yg unknown, bukan pengamal politik, bukan siapa2. urg biasa….

akan disambung ngerepak tok suatu hari kelak. sbb aku dah fadeup meliat urg kita tok kenak bodo oleh istilah perubahan, pertukaran dan sbgnya tok. benda ya dah ada didepan mata, tp maseh mok menafikan lagik.

bukan ku nak nganok lah, kita org melayu/bumiputera dah tertindas di bumi dirik pun. ada urg datang dari tanah besar nun, mok nunjuk jalan ngan kita. sedangkan dolok kita yg nunjuk jalan pakey daknya. kinek tok dah terbalit dah.

lebih menyedihkan, umor cdak yg agik mudak dah mampu ngontrol urg tua. sengan ne jak pengalaman sidak tok? teori buku mmg sik dpt dipakey 100% dalam urg kita. semua ‘realtime decision’. salah langkah habis..

apa pun, kwsn kita tok penoh dengan mistikal dan lagenda yg jarang ataupun sik ada ditempat lain. jgn kitak org sik percayak, suatu hari kelak akan keluar lagenda/cerita mistikal tok di bumi kenyalang… kita tunggu dan lihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *