Tamatlah sudah Pilihanraya Negeri Sarawak 2011. buat kali ke-10, sarawak telah menggundi & kali tok barisan nasional maseh agik jd perintah. secara keseluruhan pilihanraya tok berjalan secara lancar kecuali sigek kes di SK Merpati Jepang yg agak mendapat liputan meluas di youtube & facebook.

PhotobucketPhotobucketkali tok aku sempat ke bbrp poling station di sekitar bandaraya kuching. agak tenang & sik la berapa kecoh. sik tauk kat tempat lain. boleh dikatakan dekat nak semua poling station di kwsn kuching ditutup sekitar 5pm. dan sebelah malamnya boklah diumum keputusan nya sperti berikut:

Seats
2006 2011
BARISAN NASIONAL 62 55
PBB 35 35
SUPP 11 6
PRS 8 8
SPDP 9 6
OPPOSITION 8 (*) 15
DAP 6 12
PKR 1 3
SNAP 1 0
PCM 0
PAS 0
INDEPENDENT 1 (*) 1
* Independent Gabriel Adit joined Parti Cinta Malaysia (PCM) in December 2009 while SNAP’s Dr Johnical Rayong joined SUPP last yea

* source: the star online

dalam pilihanraya tok, walaupun agak panas dibeberapa tempat tp sik brapa ketara kecuali sblah cdak chinese yg agak kuat sikit gelumbangnya. sik diketahui apa isu sebenar yg dimbak cdak sbb kebanyakkan banner, signboards adalah dalam tulisan cina yg sik dipaham oleh kita. ada ceramah pun disampe dalam bahasa cina, jadi masalah juak utk inter prate apa disampe sidak. urg hu-ha, kita hu-ha juak. senang cerita…

Kesan nya, SUPP kalah terok dalam election kali tok, sampe datuk George Chan pun golong dirusahnya. Ajaibnya, kwsn PBB/Melayu/Bumi boleh kata setiap ceramah opposition sentiasa mendapat sambutan maseh dpt bertahan. mungkin disebabkan pengundi maseh agik nyaman dengan kepimpinan yg sedia ada, waima menghadapi banyak provokasi dan olokkan cdak dari semenanjung yg amat kuat memperkatakan isu taib mahmud lamak gilak jadi CM dan isu NCR, yg aku rasa daknya sekda hak pun utk kelakar melainkan urg sarawak ya dirik pun.

PhotobucketDalam pilihanraya tok, banyak juak kejutan telah berlaku, kekalahan SUPP di hampir semua kerusi yg dipertandingkan memang memeningkan pemimpin BN. DAP berjaya menawan hati cdak berbangsa cina di Sarawak. Tp CM dah madah akan cuba menterjemah apa yg cuba nk disampe cdak tok dengan cdak BN dalam election kali tok. Bagi kmk org ya berada di atas tanah tok dah lamak dah tauk BN dah hilang sokongan dari cdak tok. sbb sidak tok maokkan ‘perubahan’ yg kita sik tauk apa yg maok diubah sidak. adakah dari segi ekonomi, landskap politik cdak ka, kemudahan ka, yg masih lagik belum dpt ditafsirkan.

tapi dari segi pengamatan aku dihari2 terakhir kempen, cdak DAP mmg kuat memperjuangkan isu “CHANGE” yg insya-Allah akan mendapat perhatian dalam kabinet Sarawak yg akan datang. kita sama2 diatlah apa akan terjadi lepas tok. sama2 kita tunggu dalam tempoh sebulan tok, sapakah line up yg bakal dilineup oleh CM utk kabinet baru Sarawak.

PhotobucketMungkin isu tok isu politik, dan akan ada urg madah “Who are you to talk about politic better than me?” tp bagi aku, tok adalah isu masalah anak bangsa mcm kmk org tok. lapisan masyarakat mcm kmk org yg sbanar nya contribute banyak utk negeri sarawak, apalah salahnya utk kmk org berbunyi sikit. kita tok hidup di bumi sarawak, yg banyak kaum & bangsa, yg penting bagi aku, asal jangan ada urg luar yg gago2 nak ngaco hal dalam kita kira ok lah ya. kelak salah2 hari bulan kita gik jadi bergadoh sama dirik. jangan kita di bodo oleh mereka yg sik bertanggungjawap tok.

PhotobucketPhotobucketada pun daknya mangkitkan isu yg sik tentu hal tok semata2 utk kepentingan cdak ya. kita yg di sarawak, cdak nya di sinun, apa ditauknya?? tok dah abis election, ada nya nak nunggu? betol 10hari berkempen jak ada nya datang, nyenggok2 pun kelak 2-3 bulan sekali… jadi apa nak ditauk daknya? tauknya kelak melaga2 kita tok. angin kerek, angin kanan, bila palak dah sama2 angin jadi bergadoh..

Photobucketapa-apa pun, dacin tetap pakey nimbang, roket pun dah mampu berlepas ke bulan, bebas pun dah dapat bebas, dan keadilan pun mendapat hak seadilnya, kita tunggu dah lihat apa akan jadi dalam DUN Sarawak lepas tok.

PhotobucketTahniah lah kepada pengundi kerana telah membuat keputusan yg terbaik bagi sidaknya sewaktu memangkah kertas undi. undi ktk org yalah menentu perjalanan negeri Sarawak lepas tok. nuju ke atas ke dibah, sama2 lah kita tunggu…

Photobucket

Comments (0)

  1. rhs

    Reply

    Change yang sidak mahukan ialah mahu menjadi ketua menteri sebenarnya. sidak sik pernah percaya dengan bumiputera terutamanya melayu yang memerintah. macam macam alasan akan diberikan sampe perlembagaaan negara pun sanggup dipertikaikan. sidak mbak budaya kempen semenanjung ke sarawak. budaya sik cayak dengan bangsa lain dan tuduh menuduh.

    Bila sik dapat apa dimahukan, sidak gunakan isu agama dan tanah memecah belah kaum bumiputera dan melayu. kes makan babi dan alkitab/kebebasan beragama jadi sandaran sidak nyucuk kaum bumiputera yang beragama kristian untuk dapatkan sokongan sidak. tapi mun dipikir dari logik, Sarawak tok penuh dengan gereja² dan tokong². dari cney sidak dapat pikir kewujudan sik leh beragama dengan bebas? semua ya nang makei mecah belah perasaan taat setia dan perpaduan kaum.

    selebeynya tepuk dada tanya seleralah. tukar pun cm baru, tukar pun pemimpin lain baru, tukar pun government baru, tapi bila hakikatnya rakyat sendiri sik berubah dan berusaha, perkara yang sama juak tetap berlaku, tetap sik puas hati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *