Sejak kebelakangan tok, cuaca nang panas di Kuching. Rumah kmk org, serumah2 udah demam. Aku kenak minggu ya tek. merepuk aku hari minggu & isnin. kenak ‘heat stroke’ bdan panas di dalam. makan ubat pun lum muak juak demam. hilang selera makan. rasa urg lamak gilak berdiri sblah api… kepanasan.

Hari tok tek, byk juak kerja nak dipolah. cuti bah, sabtu off day pakey kmk org yg bekerja tok. salu weekend aku penoh dengan kerja cover wedding lah. event lah. tp minggu tok tek rilek jak aku. next week mungkin ada, disamping org election nak. kira kepak juaklah…

rasa nak makan di rojak kucei @ batu lintang. kira kol 1o. urg pun dah penoh. seperti biasa, mmg dah dijangka akan penoh. tp diteruskan juak nama dah ingin… sampe2 terus carik port dudok. sekda nok dibah kanvas.  dudok debah panas jaklah…

nama dah makan sia, org nang tauk rami. order jak air dolok.  air sampe. dekat nak setengah jam nunggu dak waiter kucei datang sik datang. dilambey kita sik didiat nya. last2 main agak terus muka pintu. order nasik buryani ayam 2 igek. nyaman juak nasik sitok. bertunggu agik2. last2 sejam dudok negok air oren dengan milo peng….

dah sejam nunggu, apaleh buat barang makan sik sampe2… angkat chow terus jaklah. adoh tok lah masalah makan di kucei. aku kira datang ke sitok kira pok nasib jak. mun rasa bergaut, iboh jak makan sitok. datang time ktk org free. mun rasa lapar gilak, pun sama iboh jak datang sitok. makan jak ke tempat lain…. datang bila rasa mkn as hobby atau mengisik masa lapang ajak….

bukan tempat tok sik nyaman, first class rojaknya, nasik nya, mee kari nya. adoh sekda dpt melawan. tp dari segi service nya tok mok diimprove sikit lah. ambik order ya biarlah systematik sikit. main tulis ka or whatever la cara that customer dpt makan. jgnlah molah customer kdak ya. kita makan bayar bah bukan menagih simpati. rasa sik dihargai ajak. sik boleh la macam ya.

nasiblah bukan berkait ngan nyawa. mun spetar molah urg kdak tok, lamak dah populasi penduduk malaysia tok tinggal suku jak. ada ka patut mcm ya. mun sik dpt molah banyak, controlkan, dah jak nya ajak yg berjual. aku rasa dah berpuluh tahun keday ya disia, ku rasa jualan rojak nya dah menjejah ratus ribu tapak, sikkan sik dpt nambah pekerja ka, improve service ka.. mcm aku tok minat makan barang makan di sia, agak terasalah… kadang2 kita ngembak urg datang ke sia pun ada rasa malu2 juak ngan urg…. cubalah consider… bukan nya nak njaik kah apa, cuma rasa terkilan jak bah dipolah urg kedak tok… paham2 jaklah… customer bah…

apapun, pulang dengan jiwa yg hampa lekak tauk keday cdak di Simpang Tiga pun close juak.. ney ndak sedeh nyawa… apakan daya, nasibb badannn… chess…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *