Akhirnya, diketahui juak semua 70 calon dari barisan nasional sarawak utk pilihanraya sarawak 2011. seperti yg dijanjikan, banyak muka baru yg di-line up sidak utk pilihanraya kali tok. antaranya Dr. Azlan Klinik Kotaraya, ex-Director Forest Datu Len Talif dan beberapa muka baru yg lain lah…

Dah tersenarai kedak tok, baruklah cdak opposition dapat ngator strategy daknya utk counter-strike sidak tok. yg pasti kwsn kmk org maseh ngekalkan Datuk Daud Abd Rahman sebagey calon disitok. kemungkinan besar akan ada pertandingan memandangkan kawasan kmk org tok dah agak pesat membangun, kak ya boleh kata komposisi penduduk di sitok juak semakin padat berbanding sekitar 10thn kebelakangan tok.

mungkin banyak isu akan diperkatakan oleh kedua2 pihak. tp mun dari segi pandangan mereka yg matang pemikiran nya, kwsn tupong tok dah banyak berubah berbanding 10thn yg dolok. daripada kwsn penempatan biasa, kinek tok dah jadi kwsn tumpuan juak sbb dah ada emart, dah ada cawangan bank, dah ada office gormen, dah ada jalan baru, dah ada macam2 agiklah. tp mun sik dpat dirasa oleh urg2 tok nang apalah… ndak lah ku pande nak madah agik.

yalah tek, bila dah jadi tumpuan kedak ya masalah pun mula timbol lah. jadi toklah perlu di take note YB yg bakal menjadi wakel rakyat. PELIHARALAH KAMEK ORG TOK DOLOK SEBELUM KITAK MELIHARA ORG LAIN. banayk ‘ORG LAIN’ yg maok masok campor… bukan takat kwsn tupong tok ajak, bahkan kwsn2 lain juak pun sama. jgn lah sampey kita pun tanah adat kah, mahupun hak kita org sarawak tok tergadey kedak ya ajak.

kita sebenarnya sik tauk agenda2 cdak2 tertentu tok. ada yg lurus, ada nok lurus tp bengkok2. ada yg luar tabiee pun ada juak. jgn diheran, waktu tok la kita milih yg terbaik berdasarkan penilaian kita.

Mun nak kata aku tok pande gilak, siklah juak. nak kata bodo, nang bodo lah juak. tapi yalah tek bila dikenang jasa masing2 nak nge-ross ya biarlah waras. mun rasa sik waras time ya, rilek lok. tunggu sampe rasa tenang….

experience aku time first time ngundi dolok, aku byk ngenang waktu aku zaman belajar, duit PTPTN, terkenang kedak ne rasa pegi sekolah, dapat belajar dengan kawan2, diberik bantuan buku teks, entah banyak gik nok dah dioleh.  kak ya dah nak ngeross ya teringat gik ngan adik2 ku, apakan jadi mun salah cross.. parit depan rumah sapa nak molah? jalan depan rumah sapa nak molah? ada sik nak urg kesah agik?
setakat tok lum nyesal agiklah…

apapun, penamaan calon akan dipolah dalam masa 2 hari agik. mengundi 10 hari dari tarikh penamaan calon. sarawak akan meriahlah dlm 10hari tok. byk tokoh2 politik ternama seperti PM & TPM, Datuk Hishamudin, Khairy Jamaluddin, Datuk Sri Anwar, Karpal Singh, Lim Kit Siang, dan banyak gik lah.. sik tersebut disitok akan berkampung ke Sarawak… pesanan aku ngan sidak..

“SELAMAT MENIKMATI LAKSA SARAWAK, MEE KOLOK, ROJAK TAMBI, UMAI, LINUT DAN MAKAN-MAKANAN SARAWAKKKK…”

apa leh buat. undi ditangan kita…. last but not least, pesanan pakey semua…

“UNDILAH DENGAN BIJAK SEBELUM PALAK KITA DIPIJAK

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *