Erm, kinek tok mungkin byk cdak dah confius ngan aku. Especially kwn2 yg baruk & dah lamak kenal. Hehe. Bukannya apa, nak mendedahkan dirik jak. Haha.

Ney dak ku madah gya, takut urg pikir aku tok poser kah apa. Ney dak, skjap ambik gambar, skjap ambik video… Haha. Small matter benda ya. Tok ku cerita balit, knangan lalu mengusik jiwa… Haha.

Aku menanya dah lamak migang video. Dolok sblm aku mggang kamera digital & dslr. Urg ninggal bapak aku yg mggalakkan aku dolok. Time ya gik nk angkat bujang, so excited juakla… First experient video aku is national M7 kah. Vhs system. Aku rasa waktu ya is 1991.. Bpak ku beli pakey nya molah extra income & family juak. rindok ati bah ada cam waktu ya. Sik semua urg mampu berisik benda kedak ya, unless mun ktk org menar2 into.

lepas ya upgrade gik ke 3ccd model, sbb m7 dah outdated gilak. mun sik salah aku model ya keluar sekitar 1980’s, beli 2ndhand bah. M40/M30 Panasonic. makey VHS juak. berjasa besar video tok pakey aku. waktu tok lah aku menar2 semangat ambik video org nikah time ya… umor baru 12-13 thn mcm ya, dah diarap urg tua ambik gambar urg nikah <– luckily badan aku besar juak, nampak mcm dah umo 17-18thn..eheh

bukan kdak kinek tok, miak sekolah pun dah mampu makey kamera, dslr lah.. handycam apatah agik dah kin murah. dolok mun sik da rm4000 iboh mimpi jak nak berisik sigek… yalah dipadah tek, menar2 into= mok molah duit bok brani meli..ehehe.. dolok senang ajak, ambik video sik perlu editing, kmk org nunggah nya ‘dubbing’ ada ajak. video diplayback & ditape balit on VCR, di dubbing dengan background music + slow motion effect ajaklah… kdak ya ajak.. paling kurang upah molah video waktu ya is somewhere around rm150-350 lah pakey amateur pun kamera man lah…

after year 1996 ya, technology evolved, dari vhs ke hi-8, kamera kin kecik & mampu milik. jarang dah urg call for video gilak. nak mikol pun satu hal juak time ya, so surrender jak lah. then muncullah muka2 baru yg ktk org diat kinek tok… ada yg seangkatan ngan zaman bapak ku marek, ada yg baruk2 tp kualiti kerja cdak nang first class. sik dpt dinafikan…

tapi aku mmg berterima kasih lah ngan urg2 yg banyak support urg ninggal bapak ku dolok. at the same time bapak ku deliver ngan aku juak apa diajar cdak. actually, videography tok bermula dari cdak cousin bapak ku di Kpg Bintangor, Jln Ajibah Abol sia. daknya lah yg mula dolok… Laki urg ninggal Mak Besot, uncle Abg Sulaiman Abg Joh (RTM Sarawak) lah yg kira kickstart benda tok. maseh ada nya nanyak, “Eh, Bila gik tek?”
ehehe.. akhirnya 2010, terjawap sudah bila ya..ehehe..

aku pun extend study ku dlm bidang komputer multimedia, jadi exposure ke digital media ya adalah. kinek tok tauk juaklah mcm ne hal media2 tok. video, audio, presentation, mcm ne kta nak molah nya dlm betuk digital yalah menjadi kekuatan.

Selepas lebih 10thn menyepi, masa utk kmk org kembali dengan videography. kinek tok dah bergerak dah. mun berminat boleh2 lah merujuk kepada saya utk keterangan lanjut owhh.. ahaha… maseh mengekalkan tradisi lamak, tp diolah dengan kaedah baru… cuba sedaya upayalah, waima maseh makey tape, tp lebih creative agik lah.. ehehe..

roombulak.video dah molah cerita baru kinek tok...hehehe

 

Apa2 pun, tok hanyalah sharing videography profile aku. eheh. jgn urg madah aku tok bulak..ahaha.. makey merindok ati ajak bah nulis lam blog.. bukan nya papa pun..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *